Tulevaisuudessa verotoimistossa asiointi tai maistraatissa vihkiminen ei välttämättä enää onnistu omalla kotipaikkakunnalla. Hallituksen kaavailemat julkisen hallinnon säästöt voivat johtaa joidenkin valtion virastojen toimipisteiden sulkemiseen.
Yhteensä hallitusohjelmassa jo päätetyn 250 miljoonan euron lisäksi hallinnosta on tarkoitus säästää 400 miljoonaa euroa hallituskauden aikana. Osana säästötoimia jopa tuhansia virkamiehiä voidaan joutua ensi vuonna irtisanomaan.
Verohallinnon pääjohtajan Markku Heikuran mukaan vielä on vaikea arvioida tarkasti, miten hallituksen säästötoimet vaikuttavat. On kuitenkin oletettavaa, että leikkaukset näkyvät palveluissa ja pahimmillaan myös verokertymässä.
Heikura ennakoi, että ainakin neuvontaa antavien puhelinpalveluiden vastaus- ja jonotusajat pitenevät ja joitakin palveluita lopetetaan kokonaan.
Myöskään yritysten neuvontapalvelua ei pystytä pitämään entisessä mittakaavassa. Samaten muutoksenhaun päätösten läpimenoajat pitenevät.
– Pienempiä toimipisteitä jouduttaneen laittamaan kiinni. Monia pienempiä on jo suljettukin, mutta asiaa pitää tarkastella uudemman kerran. Aika haasteelliseksi tulee tämä, Heikura sanoo STT:lle.
Lue lisää: "Ristiriitaista" – rauhanjärjestöt tyrmistyivät avustuksen lakkauttamisesta
Lisäksi jatkossa kansalaiset joutunevat varaamaan ajan veropalveluihin, kun nyt toimistoissa on voinut vierailla aukioloaikojen puitteissa.
Virkailijoiden irtisanomiset ovat Heikuran mukaan vasta viimeinen keino. Niitä on myös vaikea toteuttaa valtion virkaehtosopimuksen mukaisesti, koska niihin liittyy monia sääntöjä. Sen sijaan esimerkiksi kausityöntekijöiden ja lomasijaisten määrää voidaan vähentää.
– Kyllä se irtisanomiskortti on aika lailla viimeinen, mihin mennään. Mutta kausityöntekijöidenkin määrän vähentäminen näkyy väistämättä palveluissa.
Heikura kertoi myös Ylen haastattelussa, että Verohallinnon lakisääteiset palvelut uhkaavat vaarantua säästötoimien vuoksi.
Lue myös: Etujärjestö julkishallinnon satojen miljoonien pikasäästöistä: Arvioidaanko seurauksia kunnolla?
Digi- ja väestövirasto voi sulkea toimipisteitä
Digi- ja väestöviraston (DVV) pääjohtajan Janne Viskarin mukaan on vaikea arvioida, miten leikkaukset viraston palveluissa näkyvät, koska virastokohtaisista määrärahaleikkauksista ei ole päätetty.
– Tässä vaiheessa arvioisin, että näistä nopeista, jo ensi vuodelle tulevista säästöistä lähdetään hakemaan ainakin kolmasosaa vähentämällä tiloja ja myös kokonaisia toimipaikkoja. Myös asiakasmaksujen korottamista on varmastikin tarpeen tarkastella.
Virasto voisi esimerkiksi vuokrata yksittäisiä työpisteitä valtion rakennuksista omien toimipisteiden ylläpitämisen sijaan.
Lue myös: Suomessa jo uusi hoivakriisi? Vanhustenhoitoa ollaan korvaamassa tavalla, joka ei takaa hoitoa eikä noudata lakia
Irtisanomisia ei suljettu pois
Viskari sanoo, ettei irtisanomisiakaan ole suljettu pois. Muita keinoja tarkastellaan kuitenkin ensin, jotta viraston lakisääteiset tehtävät saadaan hoidettua.
Yleisesti ottaen virasto säästää mieluummin tiloista kuin työntekijöistä, Viskari sanoo.
– En tunnista, että Digi- ja väestötietovirastossa olisi joutilaita virkamiehiä. Enemmän asiakkailtamme tulee toiveita, että käsittelyajat saisivat olla mieluumminkin lyhyemmät kuin pidemmät.
Viskari kuitenkin painottaa ymmärtävänsä, että tasapainottavia toimia tarvitaan, koska julkisen talouden menot ja tulot eivät ole tasapainossa.
– Hallituksen tehtävä on niistä päättää, ja virkakunnan työtä on toimeenpanna hallituksen päätökset.