Hallitusohjelmaan on "jemmattu" veropommi: Tuntuu kukkarossa, asui sitten omistusasunnossa tai vuokralla

0:37img
Tällainen on kiinteistöveron uudistus, joka käy kaikkien kukkarolla.
Julkaistu 28.06.2023 08:19
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Puolet kiinteistöveron kiristyksestä menee Helsinkiin, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen

Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus "korjaa kiinteistöjen verotusarvojen ja käypien arvojen eriytymisen toisistaan". 

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tonttien kiinteistöveron alaraja nostetaan 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin. Esimerkiksi Porissa kiinteistövero nousisi peräti 40 prosenttia.

– Aika kova korotus. Sellainenkin siellä on jemmattuna, sanoo Veronmaksajain Keskusliiton Lehtinen.

Hallitusohjelman mukaan uudistus toteutetaan pitkillä siirtymäajoilla. Siirtymäaikojen pituutta ei määritellä sen tarkemmin.

– Kiinteistöveron muutokset ovat kohtuullisia kiinteistön omistajille, hallitusohjelmassa lausutaan.

Veronmaksajain Keskusliiton Lehtisen mukaan kiinteistöveron nousun tulevat tuntemaan kaikki, asui sitten omistusasunnossa tai vuokralla.

– Se vaikuttaa vastikkeisiin varsinkin siellä, missä on arvokkaita tontteja. Puolet kiristyksistä menee Helsinkiin. Siellä se menee suoraan asumiskuluihin, hän jatkaa.

Näin vastaa kokoomus

Hallitusohjelmassa kiinteistöveron noston on laskettu tuottavan valtiolle 110 miljoonaa euroa.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko korostaa veropohjan olevan laaja kokonaisuus.

– On tärkeää, että toimintaympäristömme on vakaa ja kohtuullisen ennakoitava. Mielestäni tämä edustaa veropolitiikassa sellaista pitkää jatkumoa, mikä meillä Suomessa on ollut, Kokko sanoo.

– Tosi tärkeää pitkässä linjassa on ennen kaikkea keventää sitä työn ja yrittämisen verotusta. Suunta on oikea, mutta toki liikkeet veropolitiikassa ovat hitaita. Äkkiliikkeitä ei tässä nähdä, hän jatkaa.

"Wahlroos on täysin väärässä"

SuomiAreenassa Lehtinen otti kantaa myös ansiotuloverotukseen kaavailtuihin kevennyksiin.

Orpon hallitusohjelman mukaan ansiotuloveron kevennykset painotetaan pieni- ja keskituloisiin. Käyttöön aiotaan ottaa myös lapsikohtainen korotettu työtulovähennys. Käytännössä verotus kevenee hieman lapsiluvun lisääntyessä.

Ennen vaaleja talousvaikuttaja Björn Wahlroos sanoi Ylen Ykkösaamussa, että yleisverotuksen keventäminen ei ole järkevää. 

Wahlroosin mukaan kaikkiin kohdistuvat ansiotuloveronalennukset ovat kalliita ja tehottomia. Wahlroosin mielestä veronkevennykset pitäisi kohdistaa niin sanottuihin tuottavimpiin yksilöihin ja yrityksiin. 

Veronmaksajain Keskusliiton Lehtinen näkee tyystin toisin.

– Wahlroos on täysin väärässä. Jos halutaan laajaa vaikuttavuutta, (veronkevennykset) pitää kohdistaa laajasti. Se ei maksa mitään, valtio vain ottaa vähän vähemmän, Lehtinen sanoo.

Hallitusohjelmaan kirjatun luvun mukaan ansiotuloverotuksen pienennys maksaisi valtiolle 405 miljoonaa euroa.

– Wahlroos uskoo monissa muissa asioissa dynamiikkaan paljon enemmän, minä taas uskon [siihen] tässäkin asiassa. Työn verotusta asteittain alentamalla saadaan lisää jaettavaa kakkua, Lehtinen jatkaa.

Lue myös: Omakotiliitto on "tyrmistynyt" suunnitellusta kiinteistöverokorotuksesta

11:49img

Näin Orpon hallituksen vero-ohjelma tuntuu kukkarollasi.

Tuoreimmat aiheesta

Verot