Orpon hallituksen veronkorotukset osuvat kriisien runtelemille aloille – Veronmaksajien toimitusjohtaja: "Minusta tämä ei ole tyylikästä"

Jos ihminen pääsee työn syrjään kiinni, on Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelma ostovoiman kannalta hyvä ja aiempaa kannustavampi, summaa Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Lehtinen arvioi, että tuloveron kevennyksestä keskituloinen palkansaaja saa vuodessa noin 150–200 euroa lisää.

– Ostovoimahan tässä on leikkaantunut ja sen suomalaiset ovat huomanneet, Lehtinen summaa nykytilannetta ja korkea inflaation aikaansaannoksia.

Keneen säästöt osuvat?

Uuden hallituksen ohjelman myötä etenkin sosiaalietuuksia joutuu leikkuriin. Edessä ovat neljän miljardin euron suorat leikkaukset. 

Säästöt osuvat usealle hallinnonalalle, muun muassa koulutukseen ja osaamiseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin, sosiaaliturvaan ja -etuuksiin, maahanmuuttoon ja kehitysyhteistyöhön sekä indeksisidonnaisiin menoihin.

– Mitään dramaattista valtavaa muutosta ei ole tulossa, mutta enemmän kannattaa hankkia ansiotuloja työn kautta, Teemu Lehtinen summaa.

– Sosiaaliturvassa tehdään merkittäviä rakenteellisia uudistuksia ja leikkauksia. Päämääränä on, että ihmisiä saadaan töihin.

Moni palvelu kallistuu

Orpon hallituksen ohjelmassa linjataan joidenkin arvonlisäverokantojen kiristämisestä 10 prosentista 14 prosenttiin. Korotus kallistaisi muun muassa lääkkeitä, liikuntapalveluita, kulttuuria, joukkoliikennettä ja majoituspalveluita.

Veronmaksajain keskusliiton Lehtinen pitää muutoksia alv-kantoihin kauneusvirheenä. 

– On paljon aloja, jotka ovat kärsineet. Esimerkiksi koronan aikaan hotelli- kulttuuri- ja liikuntapalvelut olivat vaikeuksissa ja nyt sinne tulee 4 prosentin ylimääräinen korotus. Tai lääkkeet. 

– Minusta tämä ei ole tyylikästä eikä oikein sovi kokonaisuuteen. En tiedä, mitä sillä on oikein haettu. Kun inflaatio laukkaa niin kovaa, en olisi nostanut mitään alv-kantoja vaan hakenut lisätuloja haittaveroista.

Lue myös:

    Uusimmat