Verotuksesta apua inflaatioon? Asiantuntijat: Näihin kahteen ei pidä koskea

1:15img
Veroasiantuntijoiden mukaan ensi vuonna suotuisien suhdanteiden vuoksi on hyvä keventää verotusta. Haastattelussa Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ja Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Julkaistu 15.07.2022 10:44
Toimittajan kuva

Joonas Mustonen

joonas.mustonen@mtv.fi

Veroasiantuntijat puivat SuomiAreenassa sitä, kuinka verotuksella voidaan hillitä inflaatiota ja, mitä veroja ensi vuonna kannattaisi keventää. 

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että veroilla voidaan vaikuttaa inflaation hillitsemiseen, mutta lähinnä nettotulojen kautta eli tuloveroratkaisuilla.

– Tehokkain tapa vaikuttaa palkansaajien nettoansioiden ostovoimaan on tuloverotuksen keventäminen.

Niin ikään hallitus sekä oppositio ovat väläytelleet tuloverojen kevennyksellä pitkin kevättä ja kesää.

Oppositiossa istuva kokoomus penäsi työmiljardia eli tuloverojen kevennystä jo kesäkuun puolivälissä käydyssä puoluevaltuuston kokouksessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo, että verokevennys lisää työllisyyttä ja talouden kasvua.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on sanonut, että ansiotulojen verojen kevennys on varsin varteenotettava vaihtoehto inflaation hillitsemiselle. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan alentamista on harkittava.

Samoilla linjoilla on myös Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Hänestä tuloverotus on kuitenkin hieman hidas keino vaikuttaa ostovoimaan.

– Käytännössä ne ratkaisut, joita teemme nyt syksyllä, tulevat vasta vuoden vaihteessa voimaan.  

Syksyllä tehtävillä ratkaisuilla Kotamäki viittaa elokuussa alkavaan budjettiriiheen eli hallituksen neuvotteluihin ensi vuoden taloudesta.

Lue lisää: Puolueet väläyttelevät veronkevennyksiä, mutta asiantuntijat eivät täysin lämpene: "Lääkettä, vaikka sairaudesta ei ole vielä täyttä varmuutta"

Suotuisat suhdanteet luvassa 

Kotamäestä ollaan ”mielenkiintoisessa tilanteessa”.

– Tyypillisesti hallitus ja hallitukset eivät oikein tahdo saada suhdannepolitiikkaa osumaan kohdilleen – ne ovat aina hieman myöhässä tai sitten ajoissa. Nyt saattaa olla kuitenkin paikka, että suhdanteet osuisivat kohdalleen.

– Ensi vuosi on hyvä vuosi keventää verotusta, Lehtinen sanoo.

Lehtinen perustelee verojen kevennystä juurikin suotuisilla suhdanteilla.

Lue lisää: Euroopan komissio: Suomen talouden arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1,8 prosenttia, euroalueen 2,6 prosenttia

Suurempana riskinä inflaation kiihtymiselle hän pitää palkkojen ja hintojen nousukierrettä. Hänestä palkankorotuksia pitää hillitä.

Kotamäki sanoo, että verotuksen keventäminen voi olla myös rakennepolitiikan kannalta järkevää, sillä rajaveroasteet ovat Suomessa korkeita.

Tällä Kotamäki tarkoittaa sitä, että paljonko ylimääräisestä tienatusta sadasta eurosta jää käteen.

"Ei kevennetä kaikkia veroja yhtäaikaa"

Veronmaksajien Lehtinen sanoo, että kaikkia veroja ei kannata eikä tule keventää ensi vuonna.

– Ei tässä nyt olla aamutuimaan pelkästään kaikkia veroja laskemassa. Esimerkiksi ruuan arvolisäverotusta ei pidä missään nimessä tehdä. Se on turhaa puuhaa ja se maksaa ihan tolkuttomasti. Mittavien tutkimusten mukaan se ei mene tehokkaasti läpi kuluttajahintoihin. Ainoastaan korotukset arvonlisäverossa menevät läpi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:33img

Näitä veroja asiantuntijat eivät laskisi.

Lehtisen mukaan kuluttajien ostovoima ei siis parane ruuan arvonlisäverotuksen alentamisella.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoo, että loppuvuoden aikana ruoka kallistuu vähintään yhtä paljon nykyhetkeen verrattuna.

– Arvioisin itse, että kymmenen prosenttia on pohjaluku ja jopa 15–20 prosentin hinnannousuun täytyy kodeissa varautua, kun puhumme tulevasta syksystä ja ensi vuoden alusta. Tämä on valitettava uutinen, mutta rehellinen täytyy olla. 

Lue lisää: Kurvinen: Ruoka voi kallistua 20 prosenttia nykyisestä loppuvuoteen mennessä: "Kannattaa varautua siihen, että tuotevalikoimat supistuvat"

Ruoka ei tule loppumaan syksyllä ja talvella kaupoista, mutta tuotevalikoiman supistumiseen kannattaa varautua, Kurvinen sanoo.

Lehtisen mukaan toinen verotus, johon ei kannata koskea, on polttoainevero.

– Olisin varovainen polttoaineveron kanssa.  

Lue lisää: Mika Aaltola: Bensan Putin-hinnat vain alkusoittoa – suomalaisten varauduttava "tyytymättömyyden talveen"

Polttoainevero on Lehtisen mukaan myös mutkikkaampi asia jakeluvelvoitteen takia.

Lehtisellä oli myös terveisiä hallitukselle: kiitoksia polttoainehintojen hillitsemisestä ja myös vinkki budjettiriiheen.

– Katsoisin tällaista maltillista veroporkkanaa syksyn työmarkkinakierrokselle… Se olisi reseptini ja toivomus Marinin hallitukselle budjettiriiheen. Ei kevennetä kaikkia veroja yhtä aikaa.

Alla olevalta videolta voit katsoa SuomiAreenassa käydyn verokeskustelun kokonaisuudessaan.

9:50img

Vastaako verotus nykytilanteen tarpeita?

Lue lisää: "Nyt rupeamme maksamaan sotahintoja" – Lintilän mukaan Putinin strategia on helposti luettavissa

Lue lisää: Mitä Uniper-neuvotteluista tiedetään? Kirjeenvaihtaja: Nämä kaksi asiaa Tuppuraisen vastauksista on pääteltävissä

Tuoreimmat aiheesta

Suomiareena