Syksyllä luvassa pääministerin tiedonanto yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.) antoivat tiistai-iltana julkilausuman, jossa julistetaan, että hallitustyöskentelyssä on nollatoleranssi rasismille.
Samalla hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuu julkilausuman mukaan rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta. Puheenjohtajat lupaavat, että hallitus ja ministerit sitoutuvat omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Hallitus ilmoittaa aikovansa antaa eduskunnan syysistuntokauden alussa pääministerin tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.
– Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa. Kaikilla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi Suomessa taustastaan riippumatta.
Purra: Pyydän anteeksi
Valtiovarainministeri Purra oli aiemmin, tiistaina iltapäivällä, antanut periksi kasvavan poliittisen paineen alla. Hänen kirjoittelustaan oli noussut kuohuntaa yli koko poliittisen kentän, hallituskumppaneita, tasavallan presidenttiä ja ulkomaista mediaa myöten.
Hän tviittasi pyytävänsä anteeksi 15 vuoden takaisia "typeriä" somekommenttejaan ja niistä aiheutunutta haittaa ja mielipahaa.
– En ole täydellinen ihminen, olen tehnyt virheitä, hän totesi.
Purra myönsi kirjoittaneensa Jussi Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjaan tavoilla ja sanoilla, joita hän ei nykyään hyväksy tai käyttäisi.
– Kontekstista irrotettuna ja nykyhetkessä arvioituna jotkut tekstit näyttävät entistäkin pahemmilta. En hyväksy minkäänlaista väkivaltaa, rasismia tai syrjintää, Purra vakuutti.
Pääministeri Orpo reagoi Purran ulostuloon kiittämällä tätä "oikeasta ratkaisusta". Orpo uskoi, ettei kuohusta aiheudu pysyvää vahinkoa hallitusyhteistyölle.
– Hallitus ei kaadu tähän. Toivon, että hallitus pääsee toteuttamaan ohjelmaansa ja että ministereiden ja hallituksen toimintaa ja arvoja päästään arvioimaan tekojen kautta, Orpo linjasi.
Orpo oli Purraan yhteydessä
Orpo viesti aiemmin pitävänsä välttämättömänä sitä, että Purra maanantai-iltana julkaistussa kirjoituksessaan irtisanoutui väkivallasta.
– On tärkeää, että puheenjohtaja Purra irtisanoutui väkivallasta ja totesi, ettei hyväksy vanhoja kirjoituksiaan, Orpo totesi STT:lle avustajansa kautta lähettämässään viestissä.
Orpo oli ollut myös asiasta yhteydessä Purraan.
Purra otti myöhemmin maanantai-iltana tviiteissään kantaan omaan aiempaan nettikirjoitteluunsa ja erityisesti Scripta-blogin vieraskirjan kirjoituksista nousseeseen keskusteluun. Purra tähdensi, ettei hyväksy minkäänlaista väkivaltaa eikä ole monista asioista enää lainkaan samaa mieltä.
Aiemmin Purra oli ottanut jyrkemmän kannan. Hän kirjoitti blogissaan, ettei hänelle tulisi mieleenkään alkaa irtisanoutua tai pahoitella tekemisiä ja sanomisia vuosien ja vuosikymmenten takaa.
Presidentti Niinistö: Viisasta ottaa nollatoleranssi rasismiin
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa Naton huippukokouksessa Vilnassa.
Niinistön mukaan Suomen hallituksen voisi olla viisasta ottaa selkeä nollatoleranssin kanta rasismiin. Hänen mukaansa se olisi hyvä signaali myös maailmalle.
Niinistö myös muistutti, että rasismi ja mahdolliset ongelmat maahanmuuton suhteen ovat kaksi täysin erillistä asiaa.
Niinistöltä kysyttiin, miten Suomen ajamiin arvoihin maailmalla vaikuttaa se, että valtiovarainministeri Purra ei ole irtisanoutunut aiemmista rasistisista kirjoituksistaan.
Nimimerkki "riikka" kuvailee itseään rasistiksi
Purra on myöntänyt kirjoittaneensa 2000-luvulla sekä Scriptan vieraskirjaan että moniin keskusteluryhmiin, useilla eri nimimerkeillä. Aiheena on ollut maahanmuuton lisäksi muitakin asioita.
Twitterissä kiertävässä ketjussa on koottu kuvakaappauksia nimimerkki "riikan" kirjoituksista Scriptan vieraskirjaan.
Nimimerkki "riikka" kuvailee kuvakaapatuissa kirjoituksissa itseään rasistiksi ja kirjoittaa hyvin negatiiviseen sävyyn maahanmuuttajista.
Julkilausuman voit lukea alta.
Suomi edistää demokratian, oikeusvaltioperiaatteen sekä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Luottamuksen yhteiskunta ja hyvät väestösuhteet syntyvät siitä, että Suomessa jokainen voi luottaa oikeuksiensa toteutumiseen, sukupuolten tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen lain edessä, syrjimättömyyteen ja mahdollisuuksiin vaikuttaa elämänsä suuntaan.
Hallitus työskentelee määrätietoisesti yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa. Kaikilla on oikeus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi Suomessa taustastaan riippumatta.
Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa syrjiä heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Hallitus työskentelee tasa-arvon ja syrjimättömyyden eteen hallitusohjelmassa yhdessä kirjattujen periaatteiden mukaisesti. Hallitustyöskentelyssä on nollatoleranssi rasismille. Hallitus ja sen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja kaikenlaisesta ääriajattelusta sekä sitoutuu omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti.
Hallitus antaa eduskunnan syysistuntokauden alussa pääministerin tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.
Petteri Orpo
Riikka Purra
Anna-Maja Henriksson
Sari Essayah