Rasisminvastainen tiedonanto julki, Purra: "Tämä ei ole perussuomalaisten syrjintäohjelma" – katso poiminnat

Pitkin kesää puhuttanut hallituksen rasisminvastainen tiedonantoa käsiteltiin valtioneuvoston yleisistunnossa. Nyt tiedonanto on julki.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) sekä tiedonantoa valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Risto Artjoki.

Petteri Orpo avasi tilaisuuden huomauttamalla, että rasismi on Suomessa ongelma.

– Rasismille ei tule antaa suomalaisessa yhteiskunnassa tilaa. 

– Hallituksen jokainen ministeri irtisanoutuu rasismista ja sitoutuu omassa työskentelyssään aktiiviseen työhön rasismia vastaan niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Orpon mukaan tiedonanto, hallituksen työkalu tähän työhön, sisältää uusia toimenpiteitä.

Valtionneuvoston julkaisemassa tiedonannossa rasismin käsite avataan seuraavanlaisesti:

Rasismi perustuu yksilöiden tai ihmisryhmien määrittelyyn alempiarvoisiksi esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella. Rasismia voi ilmetä yhteiskunnassa syrjivinä normeina tai käytäntöinä esimerkiksi työelämässä. Rasismi voi näyttäytyä yksilöiden ja ryhmien välillä syrjivänä käytöksenä. Yksilöiden ja ryhmien väliset ennakkoluulot ja vierauden pelko voivat toimia kasvualustana rasismille. Rasismi luo eriarvoisuutta ja vahingoittaa sen kohteiden lisäksi koko yhteiskuntaa.

Perussuomalaisten Riikka Purra sanoo, että tiedonannossa hallitus haluaa alleviivata toimiaan rasismin kitkemiseksi.

– Tämä ei ole perussuomalaisten syrjintäohjelma eikä perussuomalaisten muuttamisohjelma vaan hallituksen yhteinen tiedonanto.

– Otamme siinä vahvasti kantaa rasismia vastaan.

Poiminnat

Tiedonannossa mainitaan, että hallitus aikoo työskennellä tasa-arvon ja syrjimättömyyden eteen hallitusohjelmassa yhdessä kirjattujen periaatteiden mukaisesti ja toistetaan, että hallitustyöskentelyssä on nollatoleranssi rasismille.

Hallitus kertoo laativansa niin kutsutun poikkihallinnollisen tasa-arvo-ohjelman, minkä linjauksilla pyritään päivittämään ja edistämään hallituksen aiemmin tasa-arvopoliittisen selonteon tavoitteita. Lisäksi mainitaan naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistyön edistäminen, jonka tiedonannossa mainitaan olevan yhä yksi Suomen suurimmista tasa-arvo-ongelmista. Lisäksi nuorten miesten syrjäytymisen ehkäisemiseen panostetaan.

Hallitus myös selvittää mahdollisuudet natsismin ja kommunismin symbolien käyttämisen kriminalisointiin, kun niitä käytetään aatteiden edistämistä tavoitellen. Se myös kriminalisoi holokaustin kieltämisen. Vihatekoja juutalaisia, muslimeja, kristittyjä ja muita uskontoryhmiä kohtaan aiotaan ehkäistä.

– Uskonnon, omantunnon ja vakaumuksen vapaus on merkittävä ihmisoikeus ja suuri kansallinen rikkaus. Tiedonanto kiinnittää tähän huomiota nostamalla toimenpiteeksi vihatekojen ehkäisemisen juutalaisia, muslimeja ja muita uskontoryhmiä kohtaan. Hallitus myös kriminalisoi holokaustin kiellon. Vainojen uhrien muistopäivää aletaan viettää kansainvälisen käytännön mukaisesti eli holokaustin uhrien muistopäivänä, Essayah kommentoi.

Hallituksen toimet luokitellaan tiedonannossa viiden teeman alle; Yhteiskunnallinen ilmapiiri ja keskustelu, tietoisuuden kasvattaminen, hyvät väestösuhteet; Kasvatus ja koulutusjärjestelmä sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikka; Työelämän yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; Lainsäädäntö- ja selvityshankkeet sekä Valtioneuvoston ja hallinnon omat toimet.

Alla poimintoja tiedonannosta:

  • Maahanmuuttajataustaisten lasten osallistumista varhaiskasvatukseen lisätään
  • Hallitus torjuu tehokkaasti toimintatapoja, joilla kiihotetaan syrjintään, vainoon, vihaan tai väkivaltaan yksilöä tai ryhmää vastaan etnisen alkuperän, kansallisuuden, uskonnon, tai muun vastaavan tunnusmerkin perusteella
  • Pääministerin johdolla tullaan käymään vuosittain pyöreän pöydän keskustelu yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä
  • Hallitus käynnistää rasismin vastaisen kampanjan yhdessä työmarkkina-, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen kanssa
  • Edistetään maahanmuuttajanaisten siirtymistä työmarkkinoille toimenpiteillä, jotka vähentävät työelämän ja uraohjauksen sukupuoli- ja etnisiä stereotypioita sekä jotka edistävät tasa-arvoa perheissä
  • Saamelaisten totuus- ja sovintokomission työtä jatketaan hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2025 loppuun asti. Kuurojen ja viittomakielisten komission työ toteutetaan. Hallituksen esitys saamelaiskäräjälaista annetaan hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2023 loppuun mennessä yhteistoiminnassa Saamelaiskäräjien kanssa
  • Hallitusohjelman mukaisesti työntekijöiden hyväksikäytön estämiseksi kiristetään merkittävästi väärinkäytöksistä määrättäviä rangaistuksia ja tehostetaan valvontaa
  • Valtioneuvosto kiinnittää työnantajana erityishuomiota yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin ja monimuotoisuuteen muun muassa rekrytoinnissa ja työpaikkailmoituksissa. Tavoitteena on luoda yhdenvertaiset edellytykset eri vähemmistöryhmiin kuuluville työnhaussa. Hallitusohjelman mukaisesti anonyymin rekrytoinnin kokeilujen tuottamaa tietoa hyödynnetään
  • Hallitus esittää vammaispalvelulain voimaantulon siirtämistä, jotta lain soveltamisalaa voidaan tarkentaa. Uudeksi voimaantulon ajankohdaksi esitetään vuoden 2025 alkua

RKP:n Biadet pohtii ministereiden luottamusta

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo, että kesä on ollut puolueelle "erittäin raskas". Kyse on ollut siitä, aikooko puolue jatkaa hallitusyhteistyötä kuluneen kesän kriisien myötä.

Henriksson sanoi keskiviikkona vievänsä hallituspuolueiden puheenjohtajien saavuttaman neuvottelutuloksen RKP:n eduskuntaryhmälle. Sen puheenjohtaja Otto Andersson kertoi illalla Ylen A-studiossa ryhmän hyväksyneen tiedonannon yksimielisesti.

Vielä keskiviikkona Andersson kertoi, että RKP:n ryhmästä ainoastaan kansanedustaja Eva Biaudet pohtii yhä, äänestääkö hän hallituksen luottamuksen puolesta. Torstaina Biaudet kertoi MTV Uutisille, että hän aikoo äänestää tiedonannon puolesta. Biaudet sanoo vielä pohtivansa, äänestääkö hän myös perussuomalaisten ministereiden Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksen puolesta.

Kristillisdemokraattien kanta

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Essayah korostaa yhteiskunnallisen luottamuksen merkitystä.

– Kristillisdemokraateille ihmisten yhdenvertaisuus on kristillisen ihmiskuvan pohjalta arvojemme lähtökohta. Sen mukaan jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja korvaamaton yksilö. Ihmisarvo perustuu ihmisen olemiseen, ei hänen tekoihinsa, kykyihinsä, syntyperäänsä tai muihin ominaisuuksiinsa. Tältä pohjalta tiedonantoon sitoutuminen on meille luontevaa.

Essayah kertoo, ettei yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden osalta haaste ole lainsäädännössä vaan siinä, miten se käytännössä toteutuu.

Perussuomalaiset ilmoitti kannastaan

Iltalehti uutisoi torstaina ennen hallituksen tiedotustilaisuutta, että perussuomalaisten ryhmä on hyväksynyt tiedonannon. Ryhmä käsitteli sitä yli kaksi tuntia kestäneessä, torstaiaamuisessa kokouksessaan. IL:n tietojen mukaan myös Orpo kävi perussuomalaisten kokouksessa.

– Siinä oli varmasti sellaisia asioita, joihin kaikki eivät olleet tyytyväisiä. Mutta niin on varmaan monella muullakin, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoi kokouksen päättymisen jälkeen Iltalehdelle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Eduskunnalle ensi viikolla

Eduskunnan käsittelyyn tiedonannon on tarkoitus edetä ensi viikolla. Sen jälkeen on mahdollista äänestää hallituksen tai yksittäisten ministerien luottamuksesta.

Etukäteen oppositiosta vihreät ja vasemmistoliitto ovat kertoneet esittävänsä epäluottamusta valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.) ja elinkeinoministerille Wille Rydmanille (ps.).

 

Lue myös:

    Uusimmat