Halloweenina maan ohittava taivaankappale ei ehkä olekaan asteroidi

Komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenko
Yleensä komeetat ovat jäärikkaampia kappaleita kuin asteroidit.
Julkaistu 28.10.2015 16:14
Toimittajan kuva

Aino Huilaja

aino.huilaja@mtv.fi

@ainohuilaja

Maan ohi suhahtaa tulevana lauantaina, eli pyhäinpäivänä, taivaankappale, joka on nimetty jo tuttavallisemmin Halloween-asteroidiksi. Suomen Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta kerrotaan, että kyse saattaa kuitenkin olla komeetasta.

- Kappale liikkuu hyvin soikealla ja planeettojen ratatason suhteen kaltevalla radalla. Tämä on tyypillistä juuri komeetoille, kertoo tiedottaja Anne Liljeström Ursasta.

Taivaankappale on halkaisijaltaan noin 400 metriä ja se on lähimmillään Maata noin klo 19 Suomen aikaan.

- Tiukkaa rajanvetoa asteroidien ja komeettojen välillä ei voida tehdä, mutta noin periaatteessa komeetat ovat jäärikkaampia kappaleita kuin asteroidit, Liljeström selittää.

Ursan mukaan meteoritutkijat arvioivat, että kappale ei tule aiheuttamaan tähdenlentoja. Se näkyy Maahan muutenkin huonosti, eikä sitä voi nähdä paljaalla silmällä.

- Kappale on 40 kertaa himmeämpi kuin himmeimmät kappaleet, jotka voi nähdä parhaissa havainto-olosuhteissa paljaalla silmällä, eli siis vaikkapa maaseudulla pilkkopimeässä, arvioi Anne Liljeström.

Harrastajat voivat havaita kappaleen kaukoputkella, jos tietävät mihin kaukoputki tulee suunnata ja mihin suuntaan kappaletta pitää seurata.

Taivaankappale löydettiin vasta reilut kaksi viikkoa sitten. Jalkapallostadionin kokoinen kappale liikkuu eteenpäin huimalla 126 000 kilometrin tuntivauhdilla ja ohittaa Maan noin puolen miljoonan kilometrin etäisyydeltä. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat