"Potentiaalisesti vaarallinen" asteroidi JO25 viuhahtaa Maan ohi illalla – viimeksi yhtä suuri kivi kävi näin lähellä 13 vuotta sitten

Lähimmillään 2012 DA14-niminen asteroidi käy vain 27 700 kilometrin päässä Maan pinnasta 15.2.2013.
Kuvituskuva.
Julkaistu 19.04.2017 14:05
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

”Potentiaalisesti vaaralliseksi” luokiteltu JO25-asteroidi ohittaa Maan suhteellisen läheltä tänään illalla.

Kookas, halkaisijaltaan noin 600-metrinen kivi ei ole meille maan asukkaille erityisen suuri huolenaihe, sillä se pyyhältää ohitsemme noin 4,5 kertaa Kuuta kauempaa, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

Tähtitieteilijät kuitenkin pitävät asteroidia silmällä, ja se tarjoaa myös harrastelijoille harvinaisen mahdollisuuden tarkkailla suhteellisen suuren taivaankappaleen liikkeitä.

– Lähiohitukset ovat aina hyvin mielenkiintoisia, kun maanpäällisillä tutkilla päästään havainnoimaan asteroideja niiden luontaisessa elinympäristössä, Liljeström naurahtaa.

Edellisen kerran JO25 ohitti Maan yhtä läheltä 400 vuotta sitten. Seuraavan kerran sen on määrä saapua lähietäisyydelle noin 500 vuoden päästä, Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa arvioi.

Pienempiä asteroideja viuhahtelee Maan ohitse jopa viikoittain. Näin suurta kivikappaletta ei ole Nasan mukaan nähty 13 vuoteen.

Suomesta käsin JO25-asteroidia ei voi havaita kuin suoran virtuaaliteleskooppilähetyksen välityksellä kello 22.30 alkaen. Ohitushetkellä se on nimittäin täältä katsottuna horisontin alapuolella.

Kivikappaleen saaminen putken päähän voi osoittautua harrastelijoille hankalaksi myös muualla maailmassa, sillä se näyttäytyy taivaalla vain ohikiitävän hetken.

– Asteroidi on ohituksen aikana sen verran kirkas, että harrastelijoidenkin on periaatteessa mahdollista havaita se. Se liikkuu kuitenkin suhteellisen nopeasti, joten pitäisi tietää aika tarkalleen, mihin sen kaukoputken suuntaa, Liljeström sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus