Tuore tutkimus osoittaa, että ääneen lukeminen vaikuttaa huomattavasti lapsen koulumenestykseen.
Nyt kannattaa suunnata kirjastoon tai kirjakauppaan, sillä Nevadan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ääneen lukemisella on yllättävän suuri vaikutus lapsen tulevaisuuteen.
Lukemisella on positiivisia vaikutuksia sekä akateemisella että sosiaalisella tasolla.
Kirjojen määrä sidoksissa koulumenestykseen
Tutkimuksissa kävi ilmi, että mitä enemmän perheellä on kotonaan kirjoja, sitä paremmin lapset menestyvät koulussa. Kun kirjoja on aina saatavilla, tulee myös luettua enemmän.
Lukemisella oli vaikutusta erityisesti 2–7-vuotiaisiin lapsiin. Mitä enemmän kirjoja lapsi on kuunnellut kyseisten ikävuosien aikana, sitä paremmin hän todennäköisesti menestyy tulevaisuudessa.
Samaa ilmiötä on tutkittu myös lukuisissa aiemmissakin tutkimuksissa. Tämä uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, mistä tämä seikka johtuu.
Erityisesti ääneen lukeminen vaikuttaa aivoihin
Tutkimuksessa lasten aivoja tutkittiin magneettikuvauksella, ja kuvaus paljastikin jotain todella huikeaa. Lukeminen nimittäin muutti lasten aivojen kemiallista koostumusta sekä aivojen aktiivisuutta.
Mitä enemmän lapsille oli kotona luettu kirjoja, sitä aktiivisemmat heidän aivonsa olivat. Lukemisen aikana näiden lasten kerronnan ymmärtämistä ja visuaalisuutta käsittelevät aivo-osat olivat erityisen aktiivisena.
Aivojen muutokset tapahtuivat erityisesti silloin, kun kirjoja tai tarinoita luettiin lapsille ääneen.
Lukeminen vaikuttaa myös sosiaalisiin suhteisiin
Sen sijaan lapset, joille ei oltu luettu lapsuudessa, omasivat muun muassa huomattavasti rajoittuneemman sanavaraston. Myös heidän havainnoimiskykynsä oli keskimääräistä heikompi.
Lukemisen todettiin vaikuttavan myös sosiaalisuuteen, sillä kirjojen lukeminen osaltaan myös ymmärtämis- ja samaistumiskykyyn.
Jos haluat lapsesi menestyvän sekä akateemisesti että sosiaalisesti, raivaa kalenteristasi aikaa lukemiselle. Lähde siis mars kirjastoon tai kirjakauppaan.
Mihin muuhun äitiä tarvitaan kuin iltasatujen lukemiseen? Katso videolta lasten vastaukset:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Oxfordjournals