Kehon rytmittämisellä on etuja paitsi unen tasapainottamisen, myös päivien energisoinnin kannalta.
Muun muassa Kansainvälisen uniyhdistyksen (National Sleep Foundation) asiantuntija Pete Bils kertoo kehon rytmittämisen hyvistä puolista Pop Sugar -sivuston haastattelussa.
– Ymmärräme kaikki, miten tärkeää oikea vuorokausirytmi on laadukkaalle levolle, mutta se on tärkeää myös henkiselle ja fyysiselle suorituskyvylle, hän kertoo lehden haastattelussa.
Rytmittäminen perustuu kehon vuorokausirytmin säätelyyn ja tarkkailuun: kun teet samat asiat tiettyyn aikaan päivästä, kehosi tottuu rytmiin ja voit paremmin.
Näin Bils kehottaa rytmittämään kehoa:
06.00–09.00 Herätys! Vältä myöhään nukkumista, vaikka se tuntuisikin vaikealta. Yritä altistaa itsesi kirkaalle valolle ja syö hyvä aamiainen.
09.00–12.00 Hyödynnä työteho: Noin kymmenen aikaan aamulla olemme parhaassa työvireessä henkisesti, joten se kannattaa hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Puolen päivän jälkeen ei kannata enää nauttia kahvia tai muita kofeiinia sisältäviä ruokia ja juomia, sillä ne vaikuttavat uneen.
13.00–15.00 Nouse ylös! Iltapäiväväsymys on varmasti tuttu ilmiö monelle. Jos pystyt nostamaan työpöytäsi ylös, jotta voit tehdä töitä seisten, nyt on sen aika. Myös pieni reippailu ulkona tekee terää.
15.00–18.00 Liikkumaan: Tähän aikaan on hyvä lähteä lenkille tai salille, sillä Bilsin mukaan koordinaatio ja fyysinen suorituskyky ovat parhaimmillaan tähän aikaan päivästä.
18.00–21.00 Pois koneelta! Älä kehoasi luulemaan, että on päivä, vaan anna sen valmistautua lepoon. Tietotekniikan ja television välittämä sininen valo virkistää aivoja ja vaikuttaa näin ollen koko yön lepoon.
21.00–22.00 Mene lämpimään suihkuun: Bilsin mukaan lämmin suihku auttaa kehoa saavuttamaan oikean lämpötilan yöunia varten.
22.00 Hyvää yötä! Kymmeneltä on hyvä olla jo unilla. Mikäli nukahtaminen on haastavaa, kokeile melatoniinia luonnollisen unen helpottajana.