Älä enää sure raha-asioitasi, käännä uusi lehti koko elämäsi kestävässä suhteessa.
Hyviä uutisia! Sinulla on kokonainen vuosi aikaa saada raha-asiasi kuntoon. Ja vaikka ne olisivat jo mallillaan, näillä vinkeillä saat rahaa säästöön, helposti ja huomaamatta.
Raha tuli ja raha meni, tunne lienee monille tuttu? Ellet oikeasti tiedä paljon elämäntyylisi vaatii rahaa, et saa sitä koskaan säästöönkään. Poimi yksinkertaiset niksi taloudelliseen tasapainoon.
1. Istu ja mieti minkä suhteen onnistuit ja missä epäonnistuit viime vuonna.
Harvat meistä tekevät huonoja taloudellisia päätöksiä tiedonpuutteen takia, yleisimmin syynä ovat huonot tavat. Mieti mihin rahaa kului viime vuonna - huomaat pienen pieniä tarpeettomia rahareikiä, joista kasvaa vuodessa suuri summa.
2. Tarkista tiliotteet ja luottokorttilaskut.
Näin näet, mihin raha on oikeasti kulunut. Mikäli sinulla on lainaa, summaa yhteen kuinka paljon sinulla menee lyhennyksiin, ja lyhennätkö oikeasti lainaa vai maksatko vain korkoja. Varo kulutusluottoja. Mieti pankkisi kanssa onko jotain tapaa järkevöittää kustannuksia, tai kilpailuta pankkeja.
3. Tiedä, kuinka paljon elämäntyylisi vaati rahaa.
On helppo elää yli varojen, jos sinulla ei ole tarkkaa käsitystä kuinka paljon oikeasti tarvitsisit rahaa haluamaasi elämään. Laadi talousarvio siitä, mihin sinulla on varaa ja vertaa sitä haluamaasi elämäntyyliin. Näin tiedät miten paljon sinulla on rahaa käytettävissäsi sen sijaan että ihmettelisit mihin se häviää.
4. Vähennä kuluja.
Sen sijaan, että mietit mitä kaikkea uutta tarvitset tänä vuonna, ajattele mieluummin mitä kaikkea ilman pärjäät tänä vuonna. Tarvitsetko todella aamuista kioskikahvia? Saat vuodessa kulumaan helposti 500 euroa siihen, että ostat arkipäivisin kupillisen kahvia.
5. Tee säästösuunnitelma ja pysy siinä.
Ajattele mieluummin, että haluat saada x-määrän rahaa säästöön joka toinen viikko kuin, että haluat tililläsi olevan x-määrän rahaa vuoden loppuun mennessä. Muutu pienin askelin, silloin se ei ole niin pelottavaa. Tee tilisiirto, jolloin raha siirtyy aina automaattisesti esimerkiksi tilipäivänä säästötilillesi. Pidä huolta, ettei säästötilillesi ole pankki- tai luottokorttia.
6. Säästäminen onnistuu paremmin, kun se ei tunnu velvollisuudelta.
Säästä vaikka viikossa saman verran euroja kuin on viikon järjestysnumero, eli viikolla 1 laitat sivuun yhden euron, viikolla 38 laitat sivuun 38 euroa ja niin edelleen. Näin sinulla on vuoden lopuksi säästössä 1 378 euroa! Huomaa kuitenkin, että tällä tavalla säästettynä laitat loppuvuonna sivuun jo noin 200 euroa kuukausittain.
Voit toki säästää myös käänteisesti, jolloin laitat viikolla 1 säästöön 52 euroa, viikolla 10 sivuun laitetaan 43 euroa jne. Tällöin säästät ensimmäisen puolen vuoden aikana reilu 1000 euroa ja loppuvuonna reilu 300 euroa.
Jos jaat summan tasaisesti joka viikolle, se tekee reilu 25 euroa viikko.
7. Ainakin yksi suhteistasi kestää kuolemaan saakka.
Sinä ja raha ette pääse toisistanne eroon, joten miksi et panostaisi siihen suhteeseen? Opiskele talousasioita, selvitä ja tutustu. Pikku hiljaa alat ymmärtää taloutesi kulkua paremmin.
Onko vaurastuminen näin yksinkertaista? Katso sijoittajien vinkit.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse sivun täysversio.