Listasimme kymmenen luovaa rahansäästökikkaa – poimi itsellesi sopiva!
Metro-lehden haastatteleman alennuskuponkiyrityksen edustajan mukaan säästäminen on aina hyvä ajatus, sillä sukanvarressa kannattaisi aina pitää pientä vararahastoa pahan päivän varalle.
Lue myös: Haluatko panna rahasi poikimaan? Sijoitimme kolmen kuvitteellisen henkilön rahat – tällaisia neuvoja pankit antoivat
Säästää voi joko tiettyyn tavoitteeseen, kuten lomamatkaan tai asuntoon, tai laajemmin vain "tulevaa varten". Testaa vaikkapa nämä vinkit alkuun pääsemisen helpottamiseksi!
1. Tuhlaukseton kuukausi
Maksa kuukauden aikana vain pakolliset menot, kuten vuokra, bensat ja sähkölasku. Sano "ei" kaikelle muulle. Osta myös ruokakaupasta vain asiat, joita oikeasti tarvitset ja aiot syödä!
Katso, paljonko rahaa säästyy, jos karsit kaiken pois. Samalla huomaat, millaisia arjen rutiineja tai "tuhlauskohteita" aidosti jäät kaipaamaan – iloa ja onnea tuottavista asioista ei toki tarvitse luopua pysyvästi!
2. Kieltolista
Valitse tapa tai asia, josta haluat tämän vuoden aikana eroon. Voit kieltää itseltäsi vaikkapa tupakan, oluen juomisen, pikaruoat, noutokahvin tai uudet vaatteet. Aina, kun rikot omaa kieltoasi, pane vitonen säästötilille, tai vaikkapa vaihtorahat säästöpossuun. Vuoden lopussa olet joko säästänyt rahaa, tai olet lopettanut arkisen tavan, joka sekin vei rahaa!
Lue myös: Paljonko rahaa suomalaisella pitäisi olla, että hän on "rikas"? Selvitimme: "Kun ei enää pysty miljoonan tarkkuudella sanomaan, montako miljoonaa omistaa..."
3. Tutustu kaappeihisi
Ostatko joka viikko tarjoussampoon vain huomataksesi, että kotona olikin jo edellisestä tarjouksesta ostettu sampoo? Tutustu kotisi kaappeihin ja tee inventaario kaikesta, mitä omistat. Kirjaa vaikkapa keittiön kuivakaapin tuotteet paperille! Haasta itsesi keksimään aterioita kuivakaapin sisällöstä.
Lue myös: Haluaisitko sijoittaa rahasi? Näillä vinkeillä alkuun: "Täydellistä hetkeä sijoittamisen aloittamiseen tuskin koskaan tulee"
4. Euron säästö
Jos käytät käteistä, tämä vinkki on sinulle! Aina, kun saat vaihtorahaa, pane euron kolikko säästöön. Voit myös panna säästöön aina suurimman saamasi vaihtorahan riippumatta siitä, mikä se sattuu olemaan. Voit myös sopia itsesi kanssa, että aina, kun lompakossasi on vitosen seteli, se menee säästöpossuun.
Lue myös: Asunnon myyjä, muista ainakin nämä paikat siivotessasi – asiantuntijat vinkkaavat: "Vaikuttaa ostajan mielikuvaan siitä, minkä arvoinen asunto on"
5. Prosentin haaste
Laske, paljonko on yksi prosentti tilillesi kilahtavasta palkasta. Aseta tämän prosentin veroinen summa siirtymään säästöön joka kuukausi automaattisesti. Voit myös säästää viisi, tai vaikka kymmenen prosenttia oman valintasi mukaan!
6. Maksa itsellesi maksamisesta
Esimerkiksi Nordeassa ja Osuuspankissa voit ottaa käyttöön sähköisen säästöpossun, joka siirtää tililtäsi säästöön valitsemasi summan jokaisesta korttiostosta. Maksat siis itseltäsi vaikkapa euron itsellesi aina, kun maksat kortilla. Jos käyttäisit korttiasi 15 kertaa viikossa, kuukaudessa säästöä tulisi jo 60 euroa.
Lue myös: 5 vinkkiä, joiden avulla säästät lämmityskuluissa – korkean sisälämpötilan vaikutukset voivat yllättää: "Näkyy tutkitusti terveydessämme"
7. 52 viikon haaste
Aseta jokaisen viikon viikkonumeroa vastaava summa säästötilillesi: viikolla 1 säästät euron, viikolla 2 säästät kaksi ja niin edelleen. Huomaa, että loppuvuodesta joudut säästämään jo viisikymppisiä! Voit myös muokata haastetta niin, että ensin säästät 10 senttiä, sitten 20 senttiä ja niin edelleen.
8. Rahabingo
Rahabingo toimii kuten edellinen haaste, mutta et koskaan tiedä, paljonko säästät. Kirjoita 52 paperilapulle satunnaisia summia, esimerkiksi "20 senttiä" ja "3 euroa". Pane laput kippoon. Arvo itsellesi säästettävä summa viikoittain. Jos et voi panna säästöön arpomaasi suurta summaa, arvo itsellesi toinen, kunnes saat sopivat pienen summan sisältävän lapun. Pane muut laput takaisin kippoon.
Lue myös: Haluatko karsia sähkölaskun loppusummasta? Tämä tehokas keino vähentää sähkönkulutusta: "Mistään ei edes tarvitsisi luopua, ja säästö olisi merkittävä"
9. 365 päivää
Arvioi, miten paljon realistisesti voit säästää joka päivä. Aseta tämä summa siirtymään tililtäsi säästöön joka päivä vuoden ajan.
10. Sata kuorta
Kirjoita sadan kirjekuoren päälle luku, kuten 2, 5 tai 50. Valitse esimerkiksi kerran viikossa tai kahdessa kaksi kuorta, joihin sujautat sen summan, joka kuoressa lukee: kakkoskuoreen tulee kaksi euroa, vitoskuoreen vitonen.
Lue myös: Kuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksella
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Metro.co.uk, Op.fi