Hälyttävä havainto sähkötupakoivista nuorista

Masentuneet nuoret "vapettavat" jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Australialaistutkimuksen mukaan mielenterveys voi vaikuttaa sähkötupakointitaipumuksiin, kertoo The Guardian.

Australian & New Zealand Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan masentuneet nuoret "vapettavat" jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.

– Ne, jotka voivat huonosti, vapettivat sata prosenttia todennäköisemmin. Ne, joilla oli korkeaksi kuvattua stressiä, vapettivat 74 prosenttia todennäköisemmin, tutkimusta tehnyt apulaisprofessori Emily Stockings kuvasi ABC-uutiskanavalle.

Katso myös: Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä. Juttu jatkuu videon alla.

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Sähkötupakat eli vapet sisältävät aineita, jotka ovat kenen tahansa terveydelle haitallisia. 

Selvityksessä oli mukana 5 000 oppilasta 40 koulusta Australiassa. 8,3 prosenttia osanottajista oli käyttänyt sähkötupakkatuotteita.

"Vapettaminen" oli 74 prosenttia todennäköisempää oppilailla, jotka kertoivat olevansa kohtalaisen stressaantuneita, ja 64 prosenttia todennäköisempää oppilailla, jotka kertoivat olevansa hyvin stressaantuneita.

Tutkimuksessa oli haasteensa: se keskittyi vain australialaisiin, ja osanottajat raportoivat itse kokemuksiaan. Tutkimus ei voinut osoittaa syy-seuraussuhdetta masennuksen ja sähkötupakan käytön välillä.

– Lisää tutkimuksia tarvitaan mielenterveyden ja sähkötupakoinnin välisen monimutkaisen suhteen ymmärtämiseksi, mutta havaintomme korostavat kiireellistä tarvetta ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen, tutkijat toteavat.

Katso myös: Vapettaminen jakaa myös nuorten mielipiteet: "Hävettää ihan saakelisti..."

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet.

Lue myös:

    Uusimmat