Suomalaistytöt viettävät puhelimella liki kuusi tuntia joka päivä: "Seuraukset ja yhteydet nuorten hyvinvointiin ovat vakavia"

Tutkimuksessa selvisi, että sosiaalinen media saattaa viedä 3,9 tuntia joka päivä.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan tytöt viettävät noin kuusi tuntia päivässä puhelintaan selaten.

Tutkimuksessa selvitettiin älypuhelimen käyttöä ja teini-ikäisten tyttöjen hyvinvointia syksyllä 2022. Mukaan värvättiin Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta yhteensä 1 164 opiskelijaa, joiden keski-ikä oli 16,3 vuotta.

Osanottajat muun muassa täyttivät nettikyselyitä ja jakoivat näyttökuvia älypuhelimen käytöstään.

16 prosentilla mahdollinen someriippuvuus

Archives of Disease in Childhood -julkaisussa esitellyn vertaisarvioidun tutkimuksen mukaan 16 prosentilla tutkimukseen osallistuneista oli mahdollinen someriippuvuus. 37 prosentilla esiintyi ahdistuneisuushäiriöiden piirteitä. Nuoret arvioivat käyttävänsä 5,2 tuntia puhelimillaan, kertoo tiedote.

564 lähetti ruutukaappauksia puhelintavoistaan; todellisuudessa he käyttivät puhelintaan päivässä keskimäärin 5,8 tuntia. Sosiaalinen media vei ajasta 3,9 tuntia. 

Suuria eroja ei löytynyt arjen ja viikonlopun väliltä.

Riippuvuus "liittyy huonompaan mielenterveyteen"

Sosiaalisen median riippuvuutta arvioitiin pisteyttämällä. Riippuvuuspisteet olivat yhteydessä korkeampiin ahdistuneisuustasoihin, huonompaan kehonkuvaan, terveyteen ja mielialaan sekä suurempaan väsymykseen ja yksinäisyyden tunteeseen.

Muiden tutkimusten tapaan havaitsimme, että someriippuvuus oli yleistä teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa ja se liittyy huonompaan mielenterveyteen ja hyvinvointiin, tutkijat toteavat.

Heidän mukaansa olisi tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin, jotka suojaavat nuoria sosiaalisen median käytön mahdollisilta haitallisilta vaikutuksilta.

"Seuraukset ja yhteydet nuorten hyvinvointiin ovat vakavia"

Tutkimus ei kyennyt osoittamaan syy-seuraussuhdetta. Osanottajia ei myöskään rajattu pois tutkimuksesta, mikä voi tarkoittaa, että osalla osanottajista on jo ennestään saattanut olla mielenterveydellisiä ongelmia. Myös kuvakaappauksia saatiin vain osalta osanottajista.

– Älypuhelimen lähes kuuden tunnin päivittäisen käytön seuraukset ja yhteydet nuorten hyvinvointiin ovat vakavia, tutkijat kuitenkin toteavat.

Tiedotteen mukaan esimerkiksi mielenterveyspalvelujen tarjoaminen ahdistuksen vähentämiseen ei riitä, mikäli ahdistuksen juurisyyhyn ei puututa.

– Päättäjien tulisi vahvistaa turvallisuusstandardeja ja kehottaa teknologiayrityksiä priorisoimaan turvallisuutta ja terveyttä sosiaalisen median kehittämisessä.

Katso myös: Vakavat uhat vaanivat lapsia somemaailmassa

Lue myös:

    Uusimmat