Vapettajien kunto yhtä huono kuin tupakoijien

Vapettajien kunto oli liikuntatestissä yhtä huono kuin tupakoijien.

Sähkötupakan eli vapettamisen haitat ovat jo tiedossa. Se saattaa esimerkiksi kutistaa kiveksiä ja vähentää siittiöiden määrää. Hiljattain tutkimuksessa selvisi, että masentuneet nuoret vapettavat jopa kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut.

ERS-hengityselinkonferenssissa julkistetun tutkimuksen mukaan sähkötupakka näkyy keuhkoissa samalla tavalla kuin tupakointi. 

Vapettavat nuoret pärjäsivät liikuntatesteissä huonommin

Vapettavat nuoret pärjäsivät liikuntatesteissä huonommin, minkä lisäksi sähkötupakka näkyi keuhkoissa tavanomaisten savukkeiden tapaan, kertoo The Guardian.

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vapettaminen liittyy sekä keuhkojen tulehduksiin ja vaurioihin että haitallisiin muutoksiin verisuonissa, tutkimusta konferenssissa esittellyt Manchester Metropolitan -yliopiston Azmy Faisal totesi tiedotteen mukaan.

– Vaikka osa tutkimuksista vihjaa, että vapettamista voisi käyttää tupakoinnin vähentämiseen tai lopettamiseen, emme vielä tiedä, millaisia pitkäaikaisvaikutuksia sillä on ihmiskehoon.

Vapettajien tulos samantapainen kuin tupakoijien

Tutkimuksessa oli mukana 60 parikymppistä osanottajaa. Spirometriatestissä heidän keuhkonsa toimivat normaalisti. 20 koehenkilöä ei tupakoinut tai vapettanut, 20 oli vapettanut ja 20 tupakoinut ainakin kahden vuoden ajan.

Henkilöille tehtiin kuntotesti kuntopyörällä. Heiltä myös otettiin verinäytteitä, ja heidän verisuonistoaan tutkittiin ultraäänitutkimuksin.

Katso myös: Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä. Juttu jatkuu videon alla.

Vapettajat höyryttelevät keuhkoihinsa mitä merkillisimpiä myrkkyjä – keuhkolääkäri: "tämä on tietynlainen ihmiskoe" 0:41
Sähkötupakat eli vapet sisältävät aineita, jotka ovat kenen tahansa terveydelle haitallisia. 

"Heidän oli vaikeampi hengittää, heidän lihaksensa väsyivät"

Nuorten vapettajien maksimivoima oli testissä huonompi kuin tupakoimattomien, mutta samantapainen kuin tupakoineiden.

Sekä vapettajat että tupakoijat kykenivät käyttämään vähemmän happea hyväkseen kuin tupakoimattomat. Myöskään heidän verisuonensa eivät toimineet yhtä hyvin kuin savuttomien. Sähkö- ja tavanomaiset tupakoijat hengästyivät muita enemmän.

Faisal huomauttaa, että tutkimuksessa keskityttiin vapettajiin, joiden keuhkoissa ei vielä vaikuttanut olevan vaurioita.

– Vähintään kaksi vuotta vapettaneiden tai tupakoineiden joukossa havaitsimme merkittäviä eroja siinä, kuinka hyvin he selviytyivät liikunnasta. Tupakoitsijat ja vapettajat hengittivät huomattavasti enemmän kuntopyöriä käyttäessään, Faisal kuvaa.

– Heidän oli vaikeampi hengittää, heidän lihaksensa väsyivät ja he olivat ylipäätään huonommassa kunnossa. Tältä osin tutkimuksemme osoittaa, ettei vapettaminen ole parempi vaihtoehto kuin tupakointi.

Katso myös: Vapettaminen eli sähkötupakointi jakaa myös nuorten mielipiteet: "Hävettää ihan saakelisti..."

Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet 2:53
Vauhdilla yleistynyt sähkötupakointi jakaa nuorten mielipiteet.

Lue myös: