Hälyttävä ilmiö saanut poliisin huolestumaan – rikosilmoituksia tehdään jopa alle kouluikäisistä lapsista: "Poliisia huudetaan apuun joka tilanteeseen"

SiimesJaForss
MTV Uutiset Livessä vierailleet Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes ja rikoskomisario Marko Forss ovat yhtä mieltä siitä, että turhan moni tapaus etenee poliisille saakka.
Julkaistu 28.02.2019 06:12
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Poliisi on huolissaan vanhempien tekemistä rikosilmoituksista, joiden kohteena on alakouluikäiset lapset. Joukossa on myös "hyvin vakavia tapauksia". Rikosilmoituksia tehdään myös peräti alle kouluikäisistä, kertoo rikoskomisario Marko Forss MTV Uutisille.

– Näitä tulee useita viikossa. Varmaan muutamasta sadasta puhutaan. Puolet on jonkinasteisia pahoinpitelyjä ja sitten on erilaisia vahingontekoja. On tapauksia, että koulun liikunnantunnilla on mennyt vähän överiksi ja siitä tehdään rikosilmoitus. Tottakai joukossa on myös hyvin vakaviakin tapauksia, kertoo Helsingin poliisissa työskentelevä Forss. 

Forssin luvuissa on mukana vain Helsinki ja kaikki alle 15-vuotiaat – alakouluikäisiä on mukana yhä enemmän. Ilmoitusten taustalla on pikemminkin yksittäiset teot kuin pitkäaikainen kiusaaminen.

– Poliisi saa aika paljon rikosilmoituksia tapauksista, joissa on kyse alakouluikäisten ja jopa päiväkoti-ikäisten henkilöiden erilaisista tilanteista, joissa sinänsä rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, mutta ovatko ne sellaisia asioita, joita poliisi selvittää; välttämättä eivät, Forss kertoo. 

Lue myös: 11-vuotias poika lyötiin tajuttomaksi keskellä oppituntia – nopeasti yleistyvän pelin ideana satuttaa toista: "Hengenvaarallinen leikki"

Poliisi: Ennen ratkaistiin jälki-istunnolla

Forss mainitsee tapauksiksi esimerkiksi lumipesut. 

– Ehkä poliisia huudetaan apuun joka tilanteeseen. Voi olla, että meille on tullut rikosilmoituksia siitä, että opettajia on heitetty lumipallolla, ja kyllä itse muistan, kun tällaisia tapauksia oli, niin kyllä ne jälki-istunnolla tai jollain muulla kasvatuskeinolla koulussa ratkaistiin. 

Miksi vanhemmat tekevät näitä rikosilmoituksia?

– Ehkä se on tietyllä tapaa tämä oikeudellistuminen. Todetaan, että poliisi on se taho, joka tutkii rikoksia ja totta kai pitää suojata myös alaikäisiä uhreja. Mutta tosiasia on, että raja on se 15 vuotta, ja jos lainsäätäjä muuta haluaa, niin sitten se laskee sitä rajaa, jolloin se kuuluu selkeästi myös poliisille.  

Forss puhuu siis Helsingin tilanteesta, mutta arvioi, että itse ilmiö on laajempi. 

– Hyvin ihmeellistä olisi, että jos tämä koskisi vain Helsinkiä. 

Moni tokaluokkalainen ei pääse iltapäiväkerhoon

Mikä ilmiön taustalla voisi olla?

– Välttämättä tokaluokkalaisetkaan eivät pääse iltapäivätoiminnan piiriin – ei ole harrastuksia, ei ole kerhotoimintaa, jolloin se iltapäivä on lasten keskinäistä aikaa ilman, että siinä on kukaan aikuinen katsomassa perään. Tämä voi vaikuttaa, kertoo Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Siimeksen mukaan pienten koululaisten paikka olisi aikuisten silmien alla.

– Opetushallituksen tilastojen mukaan ekaluokkalaisista yli 50 prosenttia on iltapäivätoiminnan piirissä ja tokaluokkalaisista alle 30 prosenttia. Siinä on ihan selkeä ero. Pienten koululaisten paikka olisi aikuisten silmien alla iltapäiväaikaan. 

Lue myös: Koulussa selvitetään yhä järkyttävää, kesken koulupäivän tapahtunutta pahoinpitelyä: Rehtorin mukaan "leikissä" tavoiteltiin puukättä

"Rehtori on sanonut, että tehkää rikosilmoitus"

Poliisin mukaan kouluista "aika usein neuvotaan tekemään rikosilmoituksia".

– Useissa tapauksissa on ollut niin, että rehtori on sanonut, että tehkää rikosilmoitus tästä, vaikka koululla olisi jo selvitetty tilannetta, kertoo Forss.

– Näinhän ei tietenkään pitäisi olla. Kyllä nämä tilanteet, jos ne eivät ole varsinaisia rikoksia, kyllä ne pitäisi pystyä ratkaisemaan siellä arjessa, sanoo Siimes.

Siimes: Vanhemmat eivät tunne toisiaan

Siimeksen mukaan vanhempien pitäisi tuntea toisensa ja ratkaisut voisivat löytyä keskustelun kautta. 

– Silloin vanhemmat pystyisivät myös keskenään selvittämään niitä tilanteita. Ennen vanhaan tapana oli se, että otettiin puhelin kouraan ja soitettiin toisen lapsen vanhemmalle ja lähdettiin sitä kautta selvittämään tilannetta. 

Kertooko tällaiset rikosilmoitukset siitä, että vanhemmat eivät tunne toisiaan?

– Väittäisin, että kertoo, toteaa Siimes. 

Poliisin viesti kouluille: Tehkää lastensuojeluilmoituksia

Forss muistuttaa, että poliisi ilmoittaa kaikki alle 18-vuotiaita koskevat rikosepäilyt lastensuojelulle. Sen sijaan kouluissa kynnys on korkeampi. arvioi poliisi. 

– Koulun kynnys tehdä lastensuojeluilmoitus on yleensä aika korkea. Varmaan osittain johtuu siitä, että heillä on oppilashuolto siellä.

Pitäisikö koulujen tehdä herkemmällä kynnyksellä lastensuojeluilmoituksia?

– Kyllä. Ei se haittaakaan mielestäni tee. Mitä enemmän sosiaaliviranomaisilla on lapsesta tietoa, sitä parempia ja laadukkaammpia päätöksiä he tekevät jatkon suhteen, arvioi Forss. 

Tuoreimmat aiheesta

Koulutus