Poliisi haluaa eroon tuhansista "turhista" rikostutkinnoista: "10 000 – 20 000 on täysin joutavaa höpöhöpöä, kiusallaan tehtyjä kunnianloukkausilmoituksia"

2:17img
Video: Näin poliisi perustelee toivettaan esitutkintapakon poistamisesta.
Julkaistu 14.06.2023 19:43
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Poliisin tietoon tulleiden alle 15-vuotiaiden väkivaltarikoksista epäiltyjen määrä on kolminkertaistunut vuosikymmenessä. Törkeät teot ovat yleisempiä kuin ennen. Asiantuntija huomauttaa, että poliisia ruuhkauttaa tuhannet ”höpöhöpö”-ilmoitukset, jotka ovat pois myös nuorisorikollisuutta koskevasta työstä. Poliisista toivotaan vakavasti harkittavan esitutkintapakon poistamista. 

Oheisesta MTV Uutisten saamasta tilastosta selviää, kuinka monta alle 15-vuotiasta henkilöä on ollut kunakin vuonna epäiltynä väkivaltarikostapauksessa.

– Yksi yhteinen nimittäjä on se, että se perhe, joka yleensä on kuulusteluissa mukana, niin siellä on aika surullisia tapauksia, toteaa Jari Koski, Helsingin poliisista.

1406_nuorisovakivalta (1)

Poliisin tietoon tulleiden alle 15-vuotiaiden väkivaltarikoksista epäiltyjen määrä on kolminkertaistunut vuosikymmenessä.

"Se nuori on otettu perheestä yhteiskunnan haltuun, niin yhteiskunnan pitäisi pystyä pitämään siitä lapsesta myös huolta, että se ei ole kadulla katulapsena"

Törkeät teot ovat yleisempiä kuin ennen, kertovat poliisit.

– Törkeä-alkuisia, vakavia rikoksia, työstöjä, pahoinpitelyjä, joihin alle 15-vuotiaat aikaisemmin harvemmin ovat syyllistyneet.

Rikollisuutta esiintyy muun muassa sijaishuollosta karanneiden lasten kohdalla ja heitä kohtaan. Poliisi lähettää terveisiä.

– Se nuori on otettu perheestä yhteiskunnan haltuun, niin yhteiskunnan pitäisi pystyä pitämään siitä lapsesta myös huolta, että se ei ole kadulla katulapsena, toteaa Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. 

Lue myös: Katuryöstöt: Poliisi selittää, miten ryöstötilanteessa kannattaa toimia

"Kouluissakin henkilökuntaa on peloteltu, että kaikista asioista "pitää ilmoittaa eteenpäin tai…"

Myös kouluista poliisille tulleet väkivaltailmoitukset ovat kasvussa. Poliisista kehotetaan yleisesti miettimään, milloin rikosilmoitus oikeasti kannattaa tehdä.

– Kouluissakin henkilökuntaa on peloteltu, että kaikista asioista "pitää ilmoittaa eteenpäin tai…". Se on helppo ilmoittaa, niin saa sen ongelman pois itseltä.

– Jos hirveästi tulee sellaisia, että arttu lyö pekkaa lapiolla hiekkalaatikolla päähän, niin meidän kone alkaa yskimään, Koski jatkaa. 

Tuleeko sellaisia?

– Tulee.

Paljonkin?

– Paljon.

Lue myös: Katupahoinpitelyjen ja ryöstöjen määrä räjähtänyt viime vuosina, tekijänä yhä useammin nuori: "Ihan joka paikassa emme voi olla välissä", poliisi tunnustaa

"Höpöhöpö"-ilmoitusten tutkiminen ei edesauta kenenkään oikeusturvaa"

Pitäisikö poliisin esitutkintapakko poistaa?

– Mielestäni esitutkintapakko pitäisi harkita vakavasti uudelleen. Jos ajatellaan, miten se näkyy meidän työssä vaikkapa nuorten rikollisuuden kohdalla, niin meillä on tietty määrä tutkijoita. Samaan aikaan Helsinkiin tulee vuosittain noin 65 000 rikosasiaa, joista 10 000 – 20 000 on ihan täysin joutavaa höpöhöpöä, kiusallaan tehtyjä kunnianloukkausilmoituksia, sellaisia asioita, joiden tutkiminen ei kenenkään oikeusturvaa edesauta, sanoo Koski. 

– Voi kuvitella sen, millainen tutkijoiden armeija tarvitaan pelkästään siihen, että me pelkästään saadaan arkistoitua nämä asiat ja tehtyä tarvittavat toimenpiteet vanhenemisajan puitteissa. 

– Kun tämä resurssi voitaisiin siirtää järkevään, tuottavaan, ennaltaestävään ja rikostutkintaa palvelevaan käyttöön, niin me pärjättäisiin aika pitkälle tällä porukalla, Koski jatkaa. 

Poliisi muistuttaa, että valtaosa nuorista voi hyvin, mutta ongelma on se, että pieni osa voi entistä huonommin. Viesti nuorille on ytimekäs.

– Käykää koulua. Siinä se, sanoo Huhtela.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi