Useiden urheilijoiden loukkaantumiset tammikuun puolivälissä Keuruulla järjestetyissä nuorten SM-hiihdoissa ovat johtamassa muutoksiin Suomen hiihtoliiton ja kilpailujärjestäjien yhteistyössä. Liitto ja järjestäjäseura Keuruun Kisailijat esittivät pahoittelunsa loukkaantuneille.
Olosuhteet Keuruulla muuttuivat 14.–16. tammikuuta järjestetyissä SM-hiihdoissa vaarallisiksi, kun vesisade muutti ladut erittäin jäisiksi. Kaatumisia tapahtui jo perjantain sprinttihiihdoissa, mutta vasta lauantain normaalimatkoilla alkoi tapahtua toden teolla.
Hiihtoliiton mukaan seitsemää urheilijaa hoidettiin lauantaina ensiavussa eritasoisten vammojen takia. Kilpailun keskeytti 35 urheilijaa ja peräti 59 jätti kokonaan starttaamatta.
Hiihtoliitto kertoo selvitystyön valmistuttua havainneensa kehittämistarpeita kilpailunjärjestäjien koulutuksessa, kisojen aikaisessa teknisen asiantuntijan työssä eli TD-toiminnassa ja valmiusviestinnässä.
Viikonlopun aikana järjestelyvastuu oli pitkälti Keuruun Kisailijoilla. Seura reagoi Hiihtoliiton mukaan olosuhteisiin jo perjantaina. Tuolloin osallistujat antoivat kuitenkin rutkasti kritiikkiä järjestäjien hitaudella reagoida olosuhteisiin. Sunnuntain viesteissä hiihtotapaa muokattiin reitille sopivammaksi.
Hiihtoliitto toteaa juuri ennen kisaviikonloppua muuttuneiden olosuhteiden ja talkooväen vähyyden vaikuttaneen tapahtuneeseen. Liitto myöntää, että sen tulee jatkossa varmistua avainhenkilöiden riittävästä määrästä ja puuttua yksittäisten henkilöiden liialliseen työkuormaan.
Liitto aikoo tehostaa olosuhteisiin ja niiden muutoksiin liittyvää reagointiaan aikaisemmalla teknisen asiantuntijan (TD) tutkimuksella sekä kartoittamalla ratojen kunnostamiseen liittyvää kalustoa. Kolmas painopistealue on kilpailunjärjestäjien sisäisen ja ulkoisen viestintäosaamisen tukeminen Hiihtoliiton toimesta.
– Hiihtoliitossa suhtaudutaan vakavasti lajiemme peruselementteihin, joista turvallisuus on yksi merkittävimmistä, kertoo Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen liiton tiedotteessa.
– Yhteistyö toimijoiden kesken on ensiarvoisen tärkeää kilpailujen suunnittelu-, toteutus- ja analysointivaiheissa. Siksi kilpailuille on nimetty tuomarineuvosto, joka toteuttaa sovittuja toimintamalleja. Koulutus ja tiedonjako ovat kokonaisuudessa merkittävässä roolissa, jota tullaan myös tehostamaan jatkossa, Hämäläinen jatkaa.