Hamilton-käsittely alkoi kiistelyllä muotoseikoista

Kansainvälisen autoliiton FIA:n vetoomustuomioistuin käsittelee parhaillaan Pariisissa McLaren-tallin Lewis Hamiltonin Belgian GP:ssä saamasta 25 sekunnin aikasakosta saamaa valitusta. Käsittelyä on toistaiseksi hallinnut kysymys siitä, onko McLarenin valitus ylipäätään pätevä.

Hamilton on itse paikalla Pariisissa, mutta ei ole vielä päässyt vastaamaan asiassa. Sen sijaan käsittelyn ensimmäiset kaksi tuntia ovat kuluneet lakimiesten väittelyyn valituksen pätevyydestä. FIA:n sääntöjen mukaan varikon läpiajorangaistuksista ei ole mahdollista valittaa.

McLarenin lakimiehen Mark Philipsin mukaan tässä tapauksessa valittaminen on mahdollista, koska kyse on pelkästään 25 sekunnin aikasakosta.

McLaren korosti, että viime kauden Japanin GP:ssä käsiteltiin valitus siitä, olisiko Vitantonio Liuzzia pitänyt rankaista 25 sekunnin aikasakolla Adrian Sutilin ohittamisesta keltaisten lippujen aikana. Tätä rangaistusta käytettiin läpiajorangaistuksen sijaan, jollainen tavallisesti seuraa tämänkaltaisesta rikkeestä.

Hamiltonin itsensä odotetaan pääsevän ääneen vasta myöhemmin iltapäivällä. Juristit ovat ehtineet jo selittää viiden tuomarin tuomaristolle käsityksensä, jonka mukaan Hamilton ei saanut mitään hyötyä ohitettuaan Ferrarin Kimi Räikkösen shikaanin oikaisua seuranneella suoralla.

- Todistusaineisto osoittaa, että Lewis Hamilton antoi edun takaisin Kimi Räikköselle. Kun he ohittivat viivan, Hamilton oli 6,7 kilometriä tunnissa hitaampi ja yhdessä vaiheessa seitsemän metriä perässä, Philips sanoi.

- Hamiltonilla ei ollut viimeisessä mutkassa muuta mahdollisuutta, kuin oikaista. Jos Räikkönen ei olisi pakottanut häntä ulos radalta, Hamilton olisi ohittanut hänet joka tapauksessa suoralla.

Oikeudelle esitettiin myös radiokeskustelu McLarenin urheilujohtajan Dave Ryanin ja kilpailunjohtajan Charlie Whitingin välillä.

Ryan: Uskotko, että se oli ok? Hän antoi sijoituksen takaisin.

Whiting: Uskon että oli. Kyllä.

Ryan: Uskot että se oli ok?

Whiting: Uskon että se oli ok.

Kilpailun tuomaristo langetti Hamiltonille GP:n jälkeen 25 sekunnin aikasakon, joka pudotti hänet ykkössijalta kolmanneksi.

(MTV3-autosport.com)

Lue myös:

    Uusimmat