Kiille kuluu ja hampaat lohkeilevat – lävistys suussa voi pilata hampaat ja pahimmassa tapauksessa tuoda verenmyrkytyksen.
Videolla keskustellaan kasvojen tatuoimisesta.
Suulävistys on terveysriski, joka voi aiheuttaa vakavan infektion ja vaikuttaa myös hampaisiin: lävistys voi kuluttaa hampaan kiillettä, aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hampaiden lohkeilua. Asiantuntijan mukaan suun alueen koruksi turvallisempi vaihtoehto on hammaskoru.
Suun alueen lävistäminen on riski
Lävistyksissä on aina omat vaaransa. Oral Hammaslääkäreiden suuhygienisti Irene Närvänen kertoo, että etenkin suun alueella riskejä riittää. Suurimmat riskit on kielilävistyksessä.
– Suu on kostea ja lämmin paikka, joka kuhisee bakteereja, Närvänen kertoo.
Hänen mukaansa vaarallisin asia suun alueen lävistyksissä on infektioriski.
– Jos kieli tulehtuu pahasti, voi tulla verenmyrkytys, sillä suusta kaikki on yhteydessä verenkiertoon ja muuhun elimistöön. Rajut infektiot suussa saattavat johtaa myös suun turvotukseen ja voivat pahimmassa tapauksessa vaikeuttaa hengittämistä, Närvänen sanoo.
Suun alue kuhisee bakteereita, jotka lisäävät lävistyksen infektioriskiä. Kuvituskuva.Shutterstock
Lävistys voi tuhota kiillettä ja lohkaista hampaan
Suun alueen lävistykset voivat vaikuttaa yleisterveyden lisäksi myös hampaisiin. Närvänen kertoo, että lävistyksen paikka vaikuttaa paljon siihen, minkälaiset vaikutukset lävistyksestä voi tulla hampaille.
Ongelmat voivat näkyä hampaissa jo vuodessa.
– Jos koru on esimerkiksi huulessa, se koskettaa jatkuvasti hampaita ja ikeniä. Mekaaninen hankaus voi saada aikaan ikenien vetäytymistä ja kiilteen kulumista. Nämä ovat erittäin yleisiä seurauksia, jos suussa on lävistys, Närvänen kertoo.
Kielikorussa taas on se riski, että vahingossa puraisee koruun esimerkiksi syödessä. Huonolla tuurilla hammas voi lohjeta.
Kivutonkin oireilu tulisi ottaa vakavasti
Närväsen mukaan esimerkiksi ikenien vetäytymistä tai kiilteen kulumista ei aina ymmärretä ottaa vakavasti, sillä niistä ei tule kipua. Ajan mittaan ne voivat silti aiheuttaa esimerkiksi vihlontaa ja altistaa reikiintymiselle.
– Vetäytynyttä ientä tai kulunutta kiillettä ei saa takaisin, Närvänen muistuttaa.
Ajan myötä suun alueen lävistykset voivat tuhota kiillettä. Kuvituskuva.Shutterstock
”Hammaskoru ei juurikaan vaikuta suun terveyteen”
Sen sijaan hammaskoru on Närväsen mukaan melko turvallinen koriste suussa.
– Hyvä harjaus ja puhdistus ovat tärkeitä asioita muistaa, sillä ylimääräinen esine hampaassa voi kerätä plakkia ja epäpuhtauksia. Jos hampaan puhdistaa hyvin, hammaskoru ei juurikaan vaikuta suun terveyteen, Närvänen sanoo.
Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että koru laitetaan ammattilaisella – joko suuhygienistillä tai hammaslääkärillä.
– Siten koru kiinnitetään varmasti sopivaan kohtaan, kiilteen pintaa ei vahingoiteta, ja kiille pysyy hyvänä, Närvänen sanoo.
Sen sijaan hammaskorun pysyvyys on yksilöllistä: Närväsen mukaan joillain koru pysyy puoli vuotta, toisilla jopa kymmenen.