Hammaslääkäri: Kellään suomalaisella ei ole täysin tervettä suuta – näin mitättömältä tuntuva tulehdus vaikuttaa koko elimistöön

0:46imgNappaa videolta viisi vinkkiä suuhygieniaan.
Julkaistu 18.08.2020 07:20
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suun tulehdussairauksilla on monia haitallisia terveysvaikutuksia. 

Kerroimme aiemmin, mitä erilaisia sairauksia hammaslääkäri voi suusta havaita. Kaikkea yleissairauksiin liittyvää ei suusta voi nähdä, vaikka suun hygienialla on todettu tutkimuksissa olevan yhteys joihinkin pitkäaikaissairauksiin.

Pitkään on esimerkiksi tiedetty, että huono suuterveys lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Suun terveydellä nähdään olevan yhteys myös diabetekseen.

Krooninen tulehdus suussa lisää myös aivoinfarktin riskiä ja saattaa laukaista reuman. Lisäksi reuman hoitotasapainon ylläpitäminen on vaikeampaa, jos suussa on tulehdus.

On myös uudempia sairauksia, joista ei ole vielä niin paljon tutkimusnäyttöä. Viime vuosina on havaittu, että suussa oleva tulehdus saattaa laukaista Alzheimerin taudin.

Parodontiitti voi saada hampaat heilumaan

Suun pitkäaikaisella tulehduksella tarkoitetaan esimerkiksi parodontiittia, hampaiden kiinnityskudosten sairautta. Jos suun terveydestä ei huolehdi, bakteereita jää hampaan pinnalle. Ne tulehduttavat ikenet ja syntyy ientulehdus. Hoitamattomana ientulehdus muuttuu parodontiiitiksi, joka rupeaa hävittämään pehmytkudosta, kun ikenet tulehtuvat syvemmältä ja syntyy ientaskuja.

Loppujen lopuksi hampaan ympäriltä häviää tuki: ensin pehmytkudostuki ja lopulta luu alkaa hävitä hampaan ympäriltä.  Pitkään jatkuneesta tulehduksesta voi seurata se, että hammas alkaa liikkua ja lopulta se voi jopa irrota. Jos hammas heiluu, merkittävä osa kudoksesta on menetetty.

Tilanne voidaan vielä pelastaa, mutta siihen tarvitaan isompi operaatio hammaslääkärillä, ammattimaista puhdistusta ja mahdollinen leikkaus. Sen jälkeen vaaditaan ehdottomasti hyvää suuhygieniaa. Ilman hyvää kotihoitoa ja ammattimaista puhdistusta hampaat voivat alkaa heilua ja irrotakin.

Kellään suomalaisella ei ole täysin tulehduksetonta suuta. Pienimuotoinen ientulehdus löytyy hyvin monelta.

– Parodontiitin kohdalla voidaan puhua kansansairaudesta. Se ei ole mitenkään harvinainen, erikoishammaslääkäri Timo Kallio sanoo.

Suun tulehdussairauksilla erilaisia terveysvaikutuksia

Näyttäisi siltä, että ientulehdus ja parodontiitti vaikuttavat maksaan ja haimaan. Eräässä tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että nämä suun tulehdukset lisäisivät haiman ja maksasyövän riskiä 62 prosenttia. 

Parodontiitista kärsivillä naisilla näyttäisi olevan kahdeksankertainen riski synnyttää ennenaikaisesti. Niin ikään ylipainolla on havaittu olevan yhteys suun terveyteen, vaikka ylipainon toki havaitsee muualta kuin suusta. Viimeisimpänä tietona on se, että suun tulehdus lisäisi erektiohäiriöiden määrää.

Timo Kallio muistuttaa, että suusta kannattaa huolehtia.

Pidä huolta suustasi

Kallio muistuttaa suuhygieniasta huolehtimisen tärkeydestä. Lyhytaikaisella laiminlyönnillä ei ole vaikutusta, mutta pitkään jatkuva hoitamattomuus aiheuttaa ongelmia.

– Voi tulla enemmän reikiä. Lisäksi ikenet ja kiinnityskudokset tulehtuvat. Nämä ovat ne kaksi päälinjaa, hän kertoo.

Joskus käytetään seuraavaa vertausta: kun ikenet tulehtuvat, tulehdus vastaa pinta-alaltaan kämmenen kokoista länttiä.

– Jos muualla kehossa olisi tällainen alue tulehtuneena, se tuntuisi monen mielestä merkittävältä. Suu on kuitenkin pinta-alaltaan aika iso, joten sen tulehtuminen on keholle iso rasitus.

Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys