Hammaslääkäripelosta kärsii jopa joka kolmas – näin selviät käynnistä pelosta huolimatta

Jopa joka kolmannes pelkää hammaslääkärillä käyntiä. Suun terveys huononee, jos hoitoon ei uskalla mennä. Katso videolta hammaslääkärin neuvot, kuinka selvitä käynnistä pelosta huolimatta.

Hammaslääkärille menoa pelätään useista eri syistä, kertoo hammaslääkäri Outi Räikkönen Hammas Mehiläisestä.

– Suurimpana tekijänä esille nousee kivun pelko. Vastaanotolle tulemista pelätään myös erilaisten häpeän ja avuttomuuden tuntemusten vuoksi. 

– Häpeä liittyy usein siihen, mitä suusta löytyy tarkastuksen aikana ja moittiiko hammaslääkäri siitä. Avuttomuutta taas koetaan, koska tarkastuksessa ollaan ikään kuin toisen alla ja suuhun työnnetään tavaroita.

Räikkönen muistuttaa, ettei hammaslääkäreiden tai -hoitajien tehtävä ole moittia ketään vaan auttaa potilaitaan.

Katso Räikkösen neuvot hammaslääkäripelkoisen vastaanottokäyntiin yllä olevalta videolta.

Hammaslääkäriin vähintään elämän käännekohdissa

Räikkösen mukaan aikuisen olisi hyvä käydä tarkastuttamassa hampaiden ja suun terveydentila yhden tai kahden vuoden välein.

Jos edellisestä kerrasta on vierähtänyt aikaa, yksi hyvä muistisääntö hammaslääkärillä vierailuun on se, että varaa ajan aina, kun elämässä tulee vastaan tiettyjä käännekohtia.

– Kun täyttää 18 ja putoaa julkisen terveydenhuollon kutsujärjestelmästä pois, on hyvä aika havahtua varaamaan aikaa tarkastukseen. Yksi hyvä hetki on myös se, kun perheeseen odotetaan vauvaa. Silloin vanhemmat voisivat käydä tarkastuksessa.

– Myös silloin, jos löytyy uusi pitkäaikaissairaus, on hyvä käydä tarkistuttamassa suun terveys.

Lue myös:

    Uusimmat