Hämmentynyt matkustaja ylitti Uudenmaan rajan junalla, mukana olleet asiakirjat eivät kiinnostaneet ketään – poliisi vastaa: "Joskus täytyy vain valita"

6:05img
MTV Uutiset aiemmin: Uudenmaan eristäminen alkoi viime lauantain vastaisena yönä.
Julkaistu 30.03.2020 18:19

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Poliisista kerrotaan, että Uudenmaan rajan ylittämistä koskevan liikkumisrajoituksen valvontaa tehdään junissa satunnaisluonteisesti. MTV Uutisiin yhteyttä ottanut junamatkustaja yllättyi, kun poliisi vetosi "resurssipulaan", eikä tarkistanut hänen rajan ylittämiseensä oikeuttavia asiakirjoja lainkaan.

Rekankuljettaja Juha Tirkkonen ylitti Uudenmaan rajan junalla sunnuntaina.

Hän oli matkalla kotoaan Mäntsälästä Tampereelle, jossa hänen työpaikkansa päätoimipiste sijaitsee. 

Tirkkonen lähti liikkeelle Z-junalla ja siirtyi Keravalla Tampereelle menevään R-junaan.

 – Kuljen tätä väliä viikoittain ja minulla on työantajalta todistus siihen, että näin joudun tekemään, Tirkkonen kertoo MTV Uutisille.

"Vastasivat vain, että resurssipula"

Hän oli varautunut todistamaan oikeutensa ylittää Uudenmaan raja, mutta joutui hämmästyksekseen toteamaan, ettei kukaan ollut asiakirjoista kiinnostunut.

– Junassa ei näkynyt poliisia, eivätkä konduktööritkään niitä kyselleet. Tampereen asemalla oli kaksi poliisia, mutta he tarkastivat vain niitä, jotka olivat lähdössä takaisin Helsinkiin päin. Kysyin konstaapeleilta, miksi junassa ei ollut valvontaa. He vastasivat vain, että resurssipula, Tirkkonen hymähtää.

Liikkumisrajoituksen noudattaminen Uudenmaan rajalla on Helsingin poliisin vastuulla.

– Tämä on monelle hieman epäselvää, mitä tässä itse asiassa tapahtuu. Kyse ei ole siitä, että poliisi olisi eristänyt alueen, vaan siitä, että valmiuslakiin pohjautuen maakuntarajan ylittäminen muista kuin välttämättömistä syistä on määrätty lainvastaiseksi, sanoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista.

Kaikkia junamatkustajia ei tarkisteta

Heinonen havainnollistaa asiaa vertaamalla liikkumisrajoitusta muihin rikkeisiin.

– Esimerkiksi autolla ajamiseen tarvitaan voimassa oleva ajokortti, mutta se ei tarkoita sitä, että poliisi tarkistaisi ajokortin jokaiselta autoilijalta. Jos maakuntarajan ylittää ja poliisi ei sinua tarkista, niin se ei tarkoita sitä, että mitään väärää olisi tapahtunut. Väärin tehdään siinä kohtaa, että ihminen ylittää maakuntarajan ilman, että hänellä on syy toimia näin, Heinonen toteaa.

– Asiakirjat on määrätty mukana pidettäväksi sen tähden, että tarkastus sujuu joutuisammin, jos sellaiseen joutuu, hän jatkaa.

Valvontaa suoritetaan satunnaisluonteisesti

Komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista täydentää, että poliisi valvoo säädöksen noudattamista mahdollisuuksien mukaan.

– Liikkumisrajoitusta valvotaan siinä mittakaavassa, mikä suinkin on mahdollista. En voi tarkemmin kertoa, kuinka paljon meillä on poliiseja, mutta meillä on tietyt aikataulut, jota junapartio seuraa. Junassa käydään läpi kaikki matkustajat ja heidän matkustamisensa edellytykset, Nissinen kertoo.

– Jokaiseen junaan emme voi poliisia laittaa. Tämä perustuu sattumanvaraisuuteen, mutta valvontaa on kyllä jokaisen ilmansuunnan junareiteille, hän jatkaa.

"Joskus täytyy vain valita"

Valvontaa suoritetaan myös laiturialueella. Tirkkosen kokemusta poliisi kommentoi lyhyesti ja toteaa Tirkkosen toimineen esimerkillisesti.

– Hän on varmasti huomannut myös sen, että siellä on ollut vähemmän partioita ja joskus täytyy vain valita. On hieno asia, että hänellä on ollut asiakirjat kunnossa. Toivomme, että ihmiset noudattavat ohjeita ja olemme kiitollisia siitä, että tässä tapauksessa näitä ohjeita on noudatettu, Nissinen kiittelee.

Konduktöörit eivät puutu rajavalvontaan

VR:n viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että Uudenmaan rajan ylittämisen valvonta junissa on kokonaan poliisin vastuulla.

– Konduktöörit tarkistavat junalippuja, auttavat ja opastavat matkustajia kaikissa junamatkustamiseen liittyvissä kysymyksissä. He voivat yleisellä tasolla kertoa matkustajille liikkumisrajoituksesta, mutta tapauskohtaisesta oikeudesta matkustaa Uudenmaan rajan yli päättää aina poliisi, kertoo Julia Stolp VR:n viestinnästä.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta: 95 uutta tartuntaa vahvistettu, tiedottaa THL – katso tästä maanantain tuoreet tiedot

Lue myös: Nyt se on totta: Uudenmaan eristäminen alkoi – asukkaiden pysyttävä Uudenmaan alueella ja muiden maakuntien asukkaiden pysyttävä pois Uudeltamaalta

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä