Hanna Nohynek MTV Uutisille: Astra Zenecasta herännyt haittasignaali – kyseessä erittäin harvinaiset veritukokset

Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien mahdollisessa yhteydessä on kysymys veritukoksista, jotka ovat erittäin harvinaisia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Nohynekin mukaan kysymyksessä eivät siis ole tavanomaiset veritulpat, joita ovat esimerkiksi keuhkoveritulppa tai syvistä laskimotukoksista.

Euroopan lääkevirasto EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea ei päättänyt kieltää Astra Zenecan käyttöä. Virasto kertoi asiasta iltapäivällä.

– Tällainen haittasignaali on havaittu. Kysymys on äärimmäisen harvinaisesta sairaudesta, mutta tämä vaatii jatkoselvittelyä.

– EMA toteaa, että rokotteen hyöty-haitta -suhde on edelleen erittäin paljon hyödyn puolella.

Nohynek korostaa, että toistaiseksi mahdollisen haitan ja rokotteen syy-seuraus -suhdetta ei ole pystytty todistamaan. Siksi tapahtunutta kutsutaankin vasta haittasignaaliksi ja asiaa selvitetään.

Nohynekin mukaan rokotteen myyntiluvan tekstiin tulee jatkossa varoitus harvinaisesta veritulppariskistä.

– Jos ihminen havaitsee tällaisia oireita, on hyvä hakeutua heti sairaanhoidon piiriin.

THL:n ylilääkäri muistuttaa, että myös koronataudissa ilmenee veren hyytymisen häiriöitä, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Nohynekin mukaan jokainen maa joutuu myös omalla tahollaan arvioimaan Astra Zenecan hyötyjä ja mahdollisia haittoja.

– Jokainen maa tarkastelee asiaa, kun selvitykset ovat alkaneet ja dataa saadaan enemmän. Lisäksi senkin valossa, mitä rokotteita on käytössä.

– Täytyy muistaa, että elämme edelleen epidemia-aikaa ja korona on vakava tauti. Koko ajan täytyy punnita hyötyä ja haittaa.

Suomen kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu huomenna arvioimaan tilannetta uudestaan.

Tällä hetkellä ensimmäisen rokoteannoksen (kaikki käytössä olevat rokotteet) on tähän mennessä saanut Suomessa vajaat 672 000 ihmistä. Hanna Nohynekin mukaan rokotustahti on kiihtynyt Suomeen saapuvien rokote-erien kasvettua.

– Toisella vuosineljänneksellä saamme vielä enemmän vauhtia ja toivottavasti saamme selätettyä epidemiaa.

Lue myös:

    Uusimmat