Astra Zenecan rokotetta ei anneta edelleenkään alle 65-vuotiaille – RNA-rokotteet riittävät 80 prosentin rokotekattavuuteen

Astra Zeneca rokote
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 14.04.2021 09:59(Päivitetty 14.04.2021 16:17)
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Astra Zenecan -koronarokotetta ei edelleenkään anneta alle 65-vuotiaille harvinaisen hyytymishäiriön vuoksi, THL kertoo tiedotteessaan. Kello 16 THL, Fimea ja STM järjestivät tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin Astra Zenecan rokotteen tilanteesta. MTV seurasi tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

Viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät artikkelista ylimpänä.

16.28. Tilaisuus päättyy.

16.26 Kaukonen: Varovaisuusperiaatetta on noudatettu ja rima on nostettu korkealle. Ehkäisypillereistäkin tulee useammin veritulppia kuin Astra Zenecan rokotteesta. Mutta ilmiö on niin uusi ja tätä halutaan tutkia lisää. Siksi olemme niin varovaisia tämän kanssa.

16.24 Kontio: Me kaikki haluaisimme, että kaikki saataisiin rokotettua mahdollisimman pian. Ei ole näköpiirissä, että tämä valtavasti vaikuttaisi rokotustahtiin, vaikka viivästystä on jonkin verran. Myös sairaalahoitoa vaativien infektioiden määrän pitäisi laskea hyvinkin nopeasti, sillä suurin osa ikäihmisistä on jo rokotettu.

16.21 Terveyshaittoja ei pitäisi tulla siitä, että tehosteannos annetaan toisella valmisteella niille alle 65-vuotiaiille, jotka ovat saaneet yhden annoksen Astra Zenecaa.

16.20 Keskeytyksen kestosta ei ole vielä tietoa. Tutkimustietoa pitää vielä saada lisää ja löytää lisää taustoja siitä, löytyykö näihin veritulppatapauksiin esimerkiksi jotakin yhteistä tekijää.

16.18 Median kysymykset alkavat.

16.16 Ylilääkäri Sari Ekholm: Pyritään 80 prosentin rokotekattavuuteen ja siihen kyllä riittävät myös RNA-rokotteet. Mitään suuria nopeita uusia toimituksia ei ole tällä hetkellä tulossa.

16.14 Kaukonen: Selkeitä riskitekijöitä ei ole vielä pystytty osoittamaan ja selvittämistä jatketaan vielä. Erityisesti sitä selvitetään, miksi rokote voi aiheuttaa hyytymishäiriön.

16.13 Suomessa Fimeaan on tehty 12.4. mennessä kolme hyytymishäiriöilmoitusta haittavaikutuksena, eikä määrä ole tähän mennessä kasvanut.

16.10 Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen: Rokotteen hyödyt ja haitat punnitaan, kun enemmän tietoa on saatavilla – ei yksittäistapausten perusteella. Näissä puhutaan hyvin harvinaisista sairauksista.

16.05 Kontio: Vielä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka pitkälle rokoteaikataulu venyy. 

16.04 Mia Kontio: Jos henkilö on alle 65-vuotias ja saanut Astra Zenecan rokotteen ensimmäisen annoksen, hän saa tehosteannoksen toisella valmisteella.

16.03 THL:n johtajava asiantuntija Mia Kontio: Keskeytystä jatketaan alle 65-vuotiailla. Syy tähän ovat harvinaiset hyytymishäiriöt ja verisuonitukokset. Niitä on todettu Suomessa kolme kappaletta kun rokoteannoksia Astra Zenecalla on annettu noin 250 000.

Rokotuksia jatketaan 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla.

– 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla rokotuksia jatketaan, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotuksen jälkeen, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tiedotteessa.

– Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Itse koronavirustautiin liittyy lisäksi merkittävä veren hyytymishäiriöiden riski, joka kasvaa iän myötä, Nohynek jatkaa.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei kuitenkaan anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eri verihiutaleniukkuuden (HIT).

Ensimmäisen rokoteannoksensa Astra Zenecan rokotetta saaneiden 65 vuotta täyttäneiden kohdalla voidaan rokotussarjaa jatkaa samalla rokotteella. Alle 65-vuotiaiden rokotussarjan jatkamista muilla rokotteilla selvitetään.

Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, ylilääkäri Maija Kaukonen Fimeasta sekä ylilääkäri Sari Ekholm sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Eilen uutisoitiin, että Suomessa on havaittu Astra Zenecaan liittyen yksi kuolema ja kolme aivolaskimotukosta. Tapausten esiintyvyys on HUS-alueella noin kolme sataatuhatta asukasta kohden.

Kuolleen ikää tai sukupuolta ei ole kerrottu julkisuuteen. 

Lue myös: Tanska lopettaa kokonaan Astra Zenecan rokotteen käytön

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus