Hannan unelma-asunto vietiin käsistä muuton jälkeen – taustalla 1800-luvun sääntö, joka on turha kiinteistövälittäjienkin mielestä

3012 Katajanokka muutto lukijan kuva
Hanna Rihto oli juuri ostanut ihanan asunnon perheensä kanssa Helsingin Katajanokalta, mutta kaikki ei mennytkään suunnitelmien mukaan.
Julkaistu 30.12.2024 17:18(Päivitetty 30.12.2024 18:04)
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

Hanna Rihto joutui tilanteeseen, jossa taloyhtiön osakas käytti harvinaista lunastuslauseketta juuri ennen joulua. Kiinteistövälittäjät pitävät luokkayhteiskunta-ajoilta olevaa lauseketta turhana jäänteenä.

Sen piti olla kaikkien aikojen joulu omassa unelma-asunnossa.

Hanna Rihto oli juuri ostanut asunnon perheensä kanssa Helsingin Katajanokalta, joulukuusi oli hankittu ja perhe valmistautui viettämään 1-vuotiaan lapsen ensimmäistä joulua.

– Seinät eivät ole aiemmin merkinneet minulle mitään, mutta tähän asuntoon tullessa tunsin tulleeni kotiin. Tämän piti olla 1-vuotiaan lapsemme ensimmäinen joulu, Rihto kertoo.

Kaiken keskelle, juuri viikko ennen jouluaattoa, he saivat kuitenkin viestin, joka muutti unelmien joulun pettymykseksi ja elämän jälleen muuttokaaokseksi.

Lukijan kuva, Katajanokka, joulukuusi

Hanna Rihto perheineen ehti jo pystyttämään joulukuusenkin asuntoon. Lopulta he viettivät joulua toisaalla.

"Valvoimme koko yön"

Taloyhtiön osakas oli päättänyt käyttää taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä olevaa lunastusoikeutta ja halusi lunastaa Rihton ostaman asunnon itselleen.

– Valvoimme mieheni kanssa koko yön. Ensireaktiomme oli ihmetys, siitä että kuka tekee näin, Rihto kertoo.

Lunastuslauseke on vanha, ja laillinen, lauseke erityisesti vanhempien taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä, jonka perusteella määrätyllä taholla, osakkaalla tai taloyhtiöllä, on oikeus lunastaa asunto-osake, siinä tilanteessa, kun asunnon omistusoikeus siirtyy kaupan myötä toiselle omistajalle.

Rihto kertoo olleensa tietoinen taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä olevasta lunastuslausekkeesta myyntitilanteessa, mutta hänelle oli vakuuteltu, että harva lauseketta käyttää, ja yleensä sitä käytetään pieniin asuntoihin, eikä perheasuntoihin.

Kyseinen asunto oli ollut markkinoilla ainakin vajaan vuoden, joten Rihto myös ajatteli, että kaikilla halukkailla oli ollut aikaa tarjota asunnosta.

– Nyt tämä lauseketta käyttänyt osakas perusteli päätöstään sillä, että asunto oli liian kallis sen ollessa vapailla markkinoilla. Nyt hän saa lunastaa asunnon samaan hintaan, kuin mitä me olimme siitä maksaneet.  Hän perusteli, että tämä on "helpompaa" näin, Rihto toteaa.

Lukijan kuva Katajanokka

Lunastuslauseketta käytetään erityisesti vanhoissa arvotaloyhtiöissä. 

Lunastuslausekkeen käyttäminen on siis laillista, jos se on taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä mainittu. 

Rihto pitää tilannettaan kohtuuttomana, vaikka tiesi, että lunastuslausekkeen käyttöön on oikeus.  Rihto kertoo, että haluaa puhua asiasta julkisesti, jotta muut eivät joutuisi vastaavaan tilanteeseen ja jotta heräisi keskustelua myös lunastuslausekkeen tarpeellisuudesta.

– Me olimme jo ehtineet muuttaa, esitellä itsemme naapureille ja tehdä joulua tähän kotiin. Nyt emme tiedä edes, mihin lapsemme menee ensi vuonna päiväkotiin, sillä emme tiedä, missä asumme, Rihto sanoo.

Myös alalla lauseketta pidetään turhana

Suomen Kiinteistövälittäjien Liiton (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että myös alan näkökulmasta lunastuslauseke on nykypäivänä turha.

– Lauseke on luokkayhteiskunnan jäänteitä, ja se esiintyy lähinnä joidenkin isojen kaupunkien 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun arvoasuntoyhtiöissä. Se on aika epäoikeudenmukainen asunnon ostajaa kohtaan, ja siitä tulee kaikille pahimmillaan valtavia kustannuksia ja ikäviä tilanteita, Mannerberg sanoo yleisellä tasolla.

Jussi Mannerberg, SKVL

SKVL:n Jussi Mannerberg uskoo, että myös lunastuslauseke nousee esiin, kun asunto-osakeyhtiölakia uudistetaan.

Hän toteaa, että helpompaa kaikkien kannalta on, jos kohteesta kiinnostunut taloyhtiön osakas tarjoaa siitä avoimilla markkinoilla.

Mannerberg toteaa, että lunastusmahdollisuus voi olla tarpeellinen tilanteissa, joissa asunto- tai esimerkiksi autotallikauppa syntyy nopeasti, ja nykyiset osakkaat eivät ehdi olla tietoisia myynnissä olevista osakkeista.

Tavarat konttisäilytykseen

Perhe vietti lopulta joulun muualla, ja vielä ennen uutta vuotta muuttoauto haki heidän tavaransa konttisäilytykseen odottamaan uutta alkua. 

– Nyt mietimme, mitä haluamme tulevaisuudeltamme.

Rihto kertoo saaneensa myös paljon tukea niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin.

– Se on palauttanut uskoni ihmisyyteen ja siihen, ettemme ole yksin.

Lukijan kuva, muutto

Hanna Rihto ehti pakkamaan tavaransa moneen otteeseen lyhyen ajan sisällä.

Yhtiölakia ollaan uudistamassa

Suomen Kiinteistövälittäjien Liiton (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo, että asunto-osakeyhtiölakia ollaan tällä hetkellä uudistamassa, ja myös lunastusssääntelyn kehittäminen on mahdollisesti tulossa työn alle.

– Se ei ole mitenkään päällimmäinen asia listalla, mutta siitä tullaan varmasti keskustelemaan, kun lakia päivitetään.

Mannerberg myös toteaa, että taloyhtiön yhtiökokous voi muuttaa ja poistaa yhtiöjärjestyksestä lunastuslausekkeen. Edellytyksenä on kuitenkin 2/3 määräenemmistö.
 

Tuoreimmat aiheesta

Asuntokauppa