Ukrainaan yritetään neuvotella rauhaa nyt ympäri maailmaa ja kiireellä. Julkilausumien mukaan kaikki tahot Ukrainan Zelenskyistä Trumpiin ja Putiniin haluavat sodan päättymistä.
Maanantaina Ukrainan sodan 3. vuosipäivänä tilannetta asetuttiin pohtimaan niin Ukrainan Kiovassa useiden eurooppalaisten ja Pohjoismaiden valtionjohtajien sekä Kanadan pääministerin johdolla, Ranskan presidentti Emmanuel Macron istahti Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vierelle Washingtonissa ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sukkuloi itsensä Turkkiin presidentti Recep Tayyip Erdoganin pakeille.
Tänään Yhdysvaltojen ja Venäjän on määrä jatkaa viime viikolla aloitettuja neuvotteluja Saudi-Arabiassa.
Torstaina puolestaan Britannian pääministeri Keir Starmer käy neuvottelemassa Trumpin kanssa.
Suomen entinen Venäjän suurlähettiläs Hannu Himanen palauttaa maan pinnalle.
– Toistaiseksi on aika hatara käsitys siitä, kuunteleeko Trump eurooppalaisia, edes Macronia tai Starmeria lainkaan.
Jos niin todella on, että Trumpin korva ei kuuntele Eurooppaa, niin Himasen mukaan se ei tietäisi kestävää ja oikeudenmukaista rauhaa sotaan, vaan Venäjälle hengähdystauon antavan tulitauon.
Himasen on vaikea nähdä, että sotatoimet oikeasti loppuisivat, jos Ukraina ei hyväksy rauhansopimusta: "Eihän Ukraina tietenkään laske aseita ja lopeta oman alueensa puolustamista."
– Todennäköisin vaihtoehto ei ole mikään rauhansopimus, tuskin edes lopulta aselepo tai tulitauko, vaan sodan pitkittyminen toistaiseksi niin pitkään kuin edes ylipäänsä pystymme näkemään eteenpäin.