Zelenskyin peliliike saattoi vahvistaa Ukrainan roolia neuvotteluissa – loppu Euroopan valitukselle

2:43imgKatso video: Näin Ukraina ja Euroopan johtajat hakevat roolia rauhanneuvotteluissa sokeeraavan viikonlopun jälkeen.
Julkaistu 17.02.2025 09:36
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Shahin Doagu

shahin.doagu@mtv.fi

Mineraalidiilin estäminen saattaa vahvistaa Ukrainan asemaa rauhanneuvotteluissa Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa, arvioi kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä.

Turvallisuuspolitiikan superviikonlopun jälkimainingeissa joukko Euroopan maiden johtajia tapaa maanantaina Ranskan pääkaupungissa Pariisissa järjestettävässä epävirallisessa hätäkokouksessa. Kokouksessa on määrä keskustella Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan tilanteesta.

Huoli Euroopan maiden roolista Ukrainan rauhanneuvotteluissa heräsi viime viikolla Saksan Münchenissa järjestetyn turvallisuuskonferenssin yhteydessä. Keskiviikkona Yhdysvaltain presidentti Donald Trump paljasti keskustelleensa puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Ukrainan rauhanneuvotteluiden avaamisesta.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E. J. Penttilän mukaan Pariisin kokouksesta on odotettavissa julkilausumia siitä, miten Eurooppa voisi osallistua Ukrainan rauhanprosessiin. 

– Nythän on ilmoitettu, että Eurooppa on hieman sivustakatsojana tässä ja Yhdysvallat ja Venäjä vievät tätä (rauhanprosessia) eteenpäin. Ukraina pidetään mukana, mutta mitään lupausta ei ole tullut, että Eurooppa pidettäisiin tässä mukana, Penttilä sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Lue lisää: Mitä rauha Ukrainassa tarkoittaisi? Nämä ja viisi muuta kysymystä ovat nyt keskiössä: "Kello kumahti Euroopalle"

Tutkija: Tämä olisi pahin skenaario Trumpin rauhanjunttauksessa

Kommentti: Onneksi olkoon Putin! Trumpin uusi suunnitelma suorastaan piruilee Ukrainalle

Loppu eurooppalaisten valitukselle

Pariisin kokoukseen suuntaava Ison-Britannian pääministeri Keir Starmer kertoi varhain maanantaina Suomen aikaa, että Britannia on valmis lähettämään rauhanturvaajia Ukrainaan. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Penttilän mukaan tämä voi olla Britannian tapa pyrkiä saamaan merkittävä rooli Ukrainan rauhanprosessissa.

– Se oli ensimmäinen liikahdus siihen suntaan, että Eurooppa antaa jotain tähän rauhanprosessiin. Tänään on seuraava liikahdus. Mennään ikään kuin valittamisesta rakentavaan lähestymistapaan.

Mineraalidiili näyttää osingonjaolta

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvioi, että Yhdysvallat ei halua vahvistaa mielikuvaa siitä, että rauhasta oltaisiin sopimassa Ukrainan pään yli.

Toisaalta ristiriitaista viestiä kertoo Yhdysvaltojen avaus Ukrainan luonnonvarojen saamisesta vastineeksi rauhasta.

– Trump käyttäytyy kuin olisi osingonjaolla Putinin kanssa siitä, mtien Ukrainan territorio jaetaan, eikä niinkään Ukrainan puolella neuvottelemassa Venäjää vastaan, niin kuin monet olisivat toivoneet, Teivainen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Teivaisen mukaan tämä kielii siitä, että Yhdysvallat haluaa pitää Ukrainan syrjässä rauhanneuvotteluista, mutta ei liian syrjässä.

Diili trumpilaiseen tapaan

Risto E.J. Penttilän mukaan Yhdysvallat hakee nyt ulkopolitiikassaan sijoitetulle pääomalle tuottoa. Tämä on hänen mielestään yllättävää.

– Tähän ei ole pitkään pitkään aikaan totuttu. Sata vuotta sitten se oli ihan ok, mutta näin ei ole totuttu toimimaan, Penttilä sanoo.

Yhdysvaltain valtiovarainministerin Scott Bessentin esitys rauhansopimuksesta oli hänen mukaansa karua luettavaa, koska se ei sisältänyt mitään lupauksia turvatakeista.

Penttilän mukaan on kuitenkin hyvä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei suostunut sopimukseen. Tämä tuo Ukrainan kiinteämmin osaksi neuvottelua Trumpin hallinnon kanssa. 

– Diiliä tässä ollaan hakemassa, trumpilaiseen tapaan. Kaikki perinteiset diplomaattiset lähestymiskeinot ovat mennyttä.

Lue lisää: Media: Tällainen oli Trumpin röyhkeä mineraalidiili, jonka Zelenskyi torppasi

Zelenskyi: "Naton vaikutusvaltaisin jäsen näyttää olevan Putin"

10:28imgMitä Pariisin hätäkokoukselta voidaan odottaa? Katso koko keskustelu tästä.

Tuoreimmat aiheesta

Maailmanpolitiikka