Moni saattaa tuntea suurta häpeää tuntiessaan mustasukkaisuutta. Onko mustasukkaisuuden kokeminen aina huono tai paha asia? Ei – ahdistus voi olla jopa arvokasta tietoa.
Mustasukkaisuutta tunteena hävetään ja henkilökohtaisesti sitä on vaikea käsitellä. On kuitenkin hyvä tietää, että mustasukkaisuus on inhimillinen tunne.
Olisi harhaluulo uskoa, että ihminen, joka ei ole lainkaan mustasukkainen, olisi yli-ihminen tai elämä ilman mustasukkaisuuden tunteita olisi tavoiteltava tila.
– Mustasukkaisuus on aivan normaali tunne. Yhtä lailla voisi kysyä, onko kipu huono tunne. Olisiko hyvä, että olisimme ilman kipua? Jos ihminen menettäisi kyvyn kokea ja tuntea fyysistä kipua, sehän olisi hengenvaarallinen tilanne, parisuhdeterapeutti ja psykologi Keijo Markova vertaa.
Markova muistuttaa, että kipu on elämää ylläpitävä ilmiö, suorainen välttämättömyys. Tässä mielessä psyykkisella kivulla on samanlainen funktio.
– Jos minulla on paha olo, sehän kertoo, että nyt pitäisi tehdä jotakin asialle. Ihmisen ei pitäisi jäädä sellaiseen tilanteeseen, jossa hänellä on jatkuva fyysinen tai psyykkinen kipu – ahdistus, paha olo. Pahimmillaan se on paniikkipaikka. Ja paniikissa eläminen ei ole ihmiselle hyväksi.
– Jos olen mustasukkainen ihminen, sehän kertoo siitä, että minulla on paniikki siitä, että tulen hylätyksi ja jätetyksi, arvottomaksi. Siinä mielessä se on tärkeä ja tarpeellinen tunne, Markova kuvaa.
Paniikin täyteisestä elämästä tulisi pyrkiä pois positiivisilla ja rakastavilla keinoilla. Puhuminen voi auttaa – joko oman kumppanin tai ammatti-ihmisen kanssa.
Voiko mustasukkaisuutta lääkitä?
Markova kuvailee mustasukkaisuutta mielen hälytyskelloksi, joka on koko ajan valmiustilassa.
– Mikäli en osaa tehdä mitään sille tunteelle, silloin hälytyskello soi koko ajan. Silloin voidaan tietysti yrittää ottaa hälytyskello pois päältä: otetaan vaikka jotain lääkettä, koska fyysinen tai psyykkinen kipu tuntuu niin pahalta, ettei sitä kestä.
Mutta onko kivun lääkitseminen ratkaisu? Ei tässä tapauksessa.
–Jos omat housut olisivat tulessa, pitääkö siinä tilanteessa ottaa kipulääkettä ettei se tuntuisi pahalta, vai pitäisikö mieluummin päästä äkkiä siitä tilanteesta pois? Toisin sanoen ei riitä, että oire hävitetään, vaan ensin pitäisi löytää mitä sen oireen tai kivun takana oikein on, Markova kuvailee.
– Jos ihminen joutuu olemaan jatkuvasti siinä kivussa, se on sietämätön tilanne – eikä kukaan sellaista kipua jaksa.
Katso myös: Millaista on toimiva arki?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lisää aiheesta Väestöliiton sivuilta.