Mustasukkaisuus on normaalia, mutta liiallisuuksiin mennessään ongelma. Psykologi kertoo yllä olevalla videolla, milloin siitä tulee ongelma ja miten haitallisesta mustasukkaisuudesta voi yrittää opetella pois.
Kun otetaan katsaus suomalaiseen rikoshistoriaan, on mustasukkaisuus toiseksi yleisin syy rikosten takana. Pelkkänä tunteena se on kuitenkin harmiton.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Katja Myllyviita kertoo mustasukkaisuuden tunteen syntyvän silloin, kun ihminen kokee, että hänelle tärkeä ihmissuhde on uhattuna.
– Mustasukkaisuus on toimivaa silloin, kun se syntyy oikeassa tilanteessa, on oikean mittainen ja kestää vaan sen hetken. Päälle jäävät tunneongelmat ovat niitä hankalampia, hän kertoo.
Lue myös: Tutkimus selvitti, mikä voi laukaista pakkomielteisyyden romanttista kumppania kohtaan
Mustasukkaisuudesta voi ajatella olevan hyötyä, jos ihminen pystyy ilmaisemaan toiselle tunteensa: Olet minulle tärkeä ja haluan pitää sinusta ja tästä suhteesta kiinni.
– Jos tätä tarvitsevuutta mustasukkaisuuden alla on vaikea tunnistaa, alkaa se muuttua hieman hankalammaksi.
Mustasukkainen ihminen voi alkaa luoda kumppanilleen sääntöjä.Shutterstock
Mustasukkaisuutta koetaan eri tavoin
Myllyviita kertoo, että ihmiset voivat kokea mustasukkaisuuden tunnetta eri tavoin. Esimerkiksi temperamentti vaikuttaa siihen, miten voimakkaita tunteita koemme.
Lisäksi kokemukseen vaikuttaa vanhemmilta saatu malli ja aiemmat parisuhteet. Elämänpolun myötä ihmiselle muodostuu tietynlainen tapa, jolla hän on oppinut ilmaisemaan rakkautta, siis rakkauden kieli.
– Joillain on enemmän käsitys, että mustasukkaisuus on tärkeä osa rakkautta, mutta ei kaikilla. Nämä liittyvät myös oppimishistoriaan, joka meille on pitkin matkaa syntynyt.
Lue myös: Varo näitä hälytysmerkkejä tuoreessa parisuhteessa – voivat enteillä ongelmia
Mitä voimme tehdä? Tämä keino parempi kuin rajoittaminen
Myllyviita kertoo haastattelussa, että mustasukkaisuudesta johtuvien ongelmatilanteiden hoitamisessa pari asiaa auttaisi.
Ensimmäinen on tietynlainen rauhallisuus ja jämäkkyys oman tilan ja reviirin suhteen ihan suhteen alusta saakka. Toisekseen olisi tärkeää, että rajoittamisen sijaan puhuttaisiin huolista ja peloista, joita mieleen on herännyt.
– Minusta tuntuu, että usein mustasukkaisuus lisääntyy silloin, kun suhteessa tulee etääntymistä, hän sanoo.
– Läheisyyden rakentaminen uudelleen voisi olla hyödyllisempää kuin totteleminen sääntöjen suhteen, että et saa mennä sinne tai tehdä sitä ja tätä.