Harhoista kärsinyt mies linnoittautui asuntoon tunneiksi ja räiski aseella kohti poliiseja – väsähti lattialle ja heräsi poliisikoiran puraisuun

Mielisairas mies kärsi pelottavista harhoista ja luuli ambulanssia turvaavia poliiseja vihollisikseen. Mies linnoittautui kuudeksi tunniksi asuntoonsa ja räiski kaiken aikaa ympäriinsä aseillaan. Osa luodeista ropisi poliisien viereen ja naapuritalon seinään.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta viiden poliisin murhan yrityksestä, törkeästä vahingonteosta, vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksesta. Paranoidista skitsofreniaa sairastava mies todettiin syyntakeettomaksi.

Ammuskelu tapahtui joulukuussa 2019 Järvenpäässä.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun miehen tytär huolestui isänsä kunnosta ja tahtoi, että tämä toimitetaan hoitoon. Tyttären mukaan isä käyttäytyi asunnossaan vainoharhaisesti, sekavasti ja näki poliiseja kaikkialla.

Tyttären mukaan oireet olivat olleet niin selkeitä, että ne olivat näkyneet isän kasvoilta silmien heiluntana ja jalkojen tärinänä. Lisäksi isä oli kaiken aikaa puhunut joillekin olemattomille henkilöille ympärillään.

Hätäkeskus lähetti ambulanssin paikalle. Koska mies oli aiemminkin linnottautunut asuntoonsa ja ammuskellut aseellaan, raskaasti suojautunut poliisi lähti turvaamaan ambulanssin tehtävää.

Luoteja ropisi naapurintalon seinään

Mies linnottautui ulkomaille matkustaneen tuttavansa rivitaloasuntoon. Poliisi yritti soittaa miehelle, mutta tämä ei vastannut puhelimeen. Mies ei myöskään reagoinut puhuttamiseen tai käskyttämiseen.

Tytär oli kertonut poliisille, että isällä oli käsiase. Asunnon pihalle oli asennettu liiketunnistimia, jotka hälyttävät, kun pihalla liikkuu joku.

Poliisit kuulivat ulos saakka, miten mies karjui sisällä asunnossa ja siirteli huonekaluja. Sitten mies alkoi ampua asunnossa. Luoteja ropisi poliisien viereen ja naapuritalon seinään.

Pihalla oli vain heikosti paikkoja, johon poliisit olisivat voineet suojautua. Piiritys kesti kaikkinensa kuusi tuntia.

Näki harhoja kotonaan

Oikeudessa mies kertoi, että oli ollut tapahtumia ennen viikkojen ajan ensin pakkohoidossa ja sitten avohoidossa psykoosioireiden takia. Hän oli nähnyt ja kuullut harhoja ja kärsinyt voimakkaista pelkotiloista.

Mies kertoi joutuneensa edellisenä päivänä uhkailun ja pahoinpitelyn kohteeksi, mistä hänellä oli vammoja kasvoissa ja käsissään. Pahoinpitely oli laukaissut hänessä kauhean pelon ja hän oli pyytänyt tytärtään käymään kaupassa puolestaan, koska ei uskaltanut mennä enää ulos.

Mies kertoi, että luuli paikalle tulleita poliiseja pahoinpitelijöikseen. Hän kuvitteli taistelevansa näitä pahoja henkilöitä vastaan ja ammuskeli siksi ympäriinsä, kunnes väsyi ja nukahti lattialle.

Mies kertoi heränneensä siihen, että poliisikoira puri häntä kädestä. 

Kiinnioton jälkeen mies kuljetettiin tahdon vastaiseen psykiatriseen hoitoon. 

Mielentilatutkimuksessa mies todettiin vakavasti mielisairaaksi. Mielentilatutkimuksen mukaan mies ei todellakaan ollut kyennyt erottamaan ammuskelutilanteessa harhoja ja totta toisistaan.

Poliisit olivat hengenvaarassa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan oli selvää, että poliisit olivat tilanteessa hengenvaarassa. Oikeuden mukaan mies ei kuitenkaan sairautensa takia tajunnut, että ammuskeli pelkäämiensä ihmisten sijaan poliiseja.

Mies ampui muiden muassa astianpesukonetta niin, että sen vesiletku vaurioitui ja vesi virtasi valtoimenaan lattioille.

Käräjäoikeus tuomitsi 52-vuotiaan syyntakeettomana tehdyistä ampuma-aserikoksesta, vaaran aiheuttamisesta ja törkeästä vahingonteosta. Oikeus jätti miehen kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen.

Syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen todeten, että miehelle oli selkeästi kerrottu avoimen ikkunan kautta, että ulkona oli poliisi. Lisäksi miehen muistamat yksityiskohdat tilanteesta eivät syyttäjän mielestä tukeneet sitä, että mies oli harhainen.

Myös poliisit valittivat hoviin saamatta jääneistä kärsimyskorvauksistaan.

Poliiseille hovista kärsimyskorvauksia

Helsingin hovioikeus totesi, että korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun perusteella Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielentilalausunnolle on annettava keskeinen merkitys. Hovioikeus totesi, ettei todistajana oikeudessa toimineen lääkärin arvioita asiasta ole syytä epäillä.

Lääkärin mukaan mies oli pyrkinyt piilottamaan sairauttaan mielentilatutkimuksen aikana ja vastustanut psykiatrista hoitoa toivoen, että pääsisi mieluummin vankilaan. Oireet olivat olleet kuitenkin niin selkeät, ettei harhaisuuden piilottelu ollut onnistunut.

Lisäksi 52-vuotias mies oli edelleen hovikäsittelyn aikaan pakkohoidossa psykiatrisessa sairaalassa. Näistä syistä hovioikeus piti miestä käräjäoikeuden tavoin syyntakeettomana ampumisen aikaan.

Hovioikeus kuitenkin muutti käräjäoikeuden tuomiota siltä osin, että määräsi 52-vuotiaan maksamaan neljälle vaarassa olleelle poliisille kullekin 1500 euroa kärsimyskorvausta.

Hovioikeus antoi asiasta tuomionsa 26. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat