Luottamukselliset tiedot vuotivat – WSJ: Tässä USA:n vaatimukset Ukrainalle

1:40imgYhdysvallat vaatii nopeaa ratkaisua Ukrainan sodalle – "Kyse on päivistä".
Julkaistu 21.04.2025 13:21
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Yhdysvaltojen ehdotus Ukrainalle ei ole "ota tai jätä" -mallinen.

Ukrainan täytyy hyväksyä, ettei siitä tule puolustusliitto Naton jäsentä, vaatii Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto.

Yhdysvallat esitteli kirjallisen ja luottamuksellisen ehdotuksensa Ukrainalle torstaina Pariisissa, länsiviranomaiset paljastivat yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille (WSJ).

Yhdysvallat suunnittelee myös tunnustavansa Ukrainan Krimin niemimaan osaksi Venäjää, WSJ kirjoittaa. Yhdysvaltojen Krim-linjauksesta kertoi jo aiemmin Bloomberg. 

Venäjä valtasi Krimin laittomasti vuonna 2014.

Wall Street Journalin tietojen mukaan Yhdysvallat odottaa Ukrainan vastaavan ehdotuksiinsa alkaneella viikolla, kun Yhdysvaltojen, Ukrainan ja Euroopan edustajat tapaavat Lontoossa.

Jos Lontoossa löytyy sopu, voidaan ehdotus viedä eteenpäin Venäjälle. Presidentti Trump sanoi äskettäin odottavansa rauhanneuvotteluiden edistyvän kuluvalla viikolla.

Yhdysvaltojen ehdotus Ukrainalle ei ole "ota tai jätä" -mallinen. Viime viikolla Trump ja ulkoministeri Marco Rubio antoivat ymmärtää, että Yhdysvallat on turhautunut neuvotteluiden hitaaseen edistymiseen.

Jos neuvotteluissa ei pian edistystä, voi Yhdysvallat vetäytyä välittäjän roolista, Rubio uhkasi. Ukraina ja Venäjä eivät ole toistaiseksi keskustelleet kahdenkesken mahdollisesta rauhasta.

Lue myös: Analyysi: Tulitauko on riekaleina, mutta tärkein puheenvuoro on vielä kuulematta

Sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan presidentti Vladimir Putinin julistaman 30 tunnin pääsiäistulitauon rikkomisesta.

Ukraina ehdotti 30 tunnin tulitauon pidentämistä 30 päivään. Venäjä ei tähän suostunut. Jo aiemmin Venäjä kieltäytyi Yhdysvaltojen ehdottomasta ja Ukrainan hyväksymästä täydellisestä 30 päivän tulitauosta.

Jos Yhdysvallat tunnustaa Krimin osaksi Venäjää, on se Ukrainalle eittämättä kipeä takaisku.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei Ukraina todennäköisesti selviä sodasta ilman alueluovutuksia, koska maalla ei ole tarpeeksi sotilaallista voimaa venäläisjoukkojen häätämiseen.

Zelenskyi on kuitenkin painottanut, ettei Ukraina koskaan tunnustaisi Venäjän miehittämiä alueita pysyvästi osaksi Venäjää.

Lue myös: Analyysi: Stubb teki virhearvion Ukrainan kanssa – nyt USA uhkaa jättää "lännen sodan"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota