Kun taloyhtiö valitsee putkiremontin tekijäksi jonkun kaverin tai halvimman urakoitsijan, vaarana ovat Isännöintiliiton mukaan vastoinkäymiset ja kirjanpidon ohittaminen. Liiton selvityksen mukaan harmaan talouden ongelmat ovatkin yleistyneet putkiremonteissa viime vuodesta.
Kyselyssä kolmannes vastaajista oli kohdannut tuntuvasti harmaata taloutta remontin toteutusvaiheessa. Suunnittelussa ongelmiin törmäsi joka neljäs.
Kyselyyn vastasi toukokuussa 287 isännöitsijää. He kokivat viimeisen kahden vuoden aikana toteutettujen putkiremonttien onnistuneen yleisesti hyvin. Arvioituja remontteja oli 126.
– Harmaaseen talouteen kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota, vaikka sitä esiintyy oikeasti vähän, Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen taustoittaa.
Isännöintiliiton mukaan putkiremontteja on viime vuosina eniten 1960-70-luvulla rakennettuihin taloihin.
Poliisin tilastoissa rakennusala on harmaan talouden murheenkryyni: ongelmia on kaikkialla ja paljon. Tilastoja juuri putkiremontteihin liittyvistä ongelmista ei ole.
Huomio alihankintaketjuun
Poliisihallituksen poliisitarkastajan Matti Rinteen mukaan harmaan talouden ilmentymät tulevat esiin siellä, missä tarvitaan nopeasti ja lyhyen aikaa paljon työvoimaa.
Hän epäilee, että taloyhtiöillä, isännöitsijöillä ja kiinteistöillä ei ole riittävästi edellytyksiä puuttua harmaaseen talouteen, vaikka tietoa olisikin.
– Päätökset tekee loppupeleissä aina taloyhtiöiden hallitus. Sitten katsotaan yhtiövastiketta ja valitaan urakoitsija, joka valitsee omia urakoitsijoita. Valitettavan usein hinta ratkaisee.
Rinteen mukaan ongelmia esiintyy enemmän pienissä huoltoyhtiöissä ja itsenäisesti isännöinnin hoitavissa taloyhtiöissä kuin vakiintuneissa huoltoyhtiöissä ja isännöintitoimistoissa.
Isännöintifirma Verkkoisännöinti.fi:tä pyörittävä Timo Metsälä pitää hyvänä, että tilaajilla on nykyään kovat velvoitteet. Isännöitsijän ja taloyhtiön valitseman valvojan on tarkistettava urakoitsijayritysten ja niiden työntekijöiden taustat. Hänen mukaansa tarkkana on oltava erityisesti aliurakoitsijoiden kohdalla.
– Ensi vuonna pitää ruveta viranomaisille raportoimaan maksueriä ja ketkä rakennustyömailla työtä tekevät, toimitusjohtaja Metsälä lisää.
(MTV3 - STT)