Uuden asunnon ostajan sinisilmäisyys voi kostautua – yksi asia kannattaa tehdä aina ennen kaupantekoa

5:58img
Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää
Julkaistu 26.08.2021 11:31

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Kiinteistönvälitysyhtiön toimitusjohtaja nostaa tikunnokkaan suomalaisen rakentamisen helmasynnit.

Uusi asunto ei ole tae virheettömyydestä tai asumisen korkeasta laadusta ja myös uuden asunnon ostajan on syytä olla tarkkana, etteivät viat ja puutteet tule ikävänä yllätyksenä. Asiasta muistuttaa kiinteistönvälitysyhtiö Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Uuden tai uutta vastaavan asunnon ostamisessa ei kannata olla liian sinisilmäinen ja luottaa pelkästään kohteen myynti- ja markkinointimateriaaleihin, uutta kiiltäviin upeisiin pintoihin ja tyylikkäisiin kalusteratkaisuihin.

Rantasen mukaan asuntoon tai kiinteistöön kannattaa tehdä kuntotarkastus riippumatta siitä, minkä ikäinen kohde on.

– Uusi, pari vuotta vanha tai vastaremontoitu koti ei todellakaan merkitse automaattisesti kunnossa olevaa rakennusta, Rantanen sanoo.

Kuntotarkastus ennen kaupantekoa voi siis säästää paljon rahaa, hermoja ja vaivaa.

Osaavista tekijöistä pulaa

Rakentamisen tahti on tällä hetkellä kova ja osaavista tekijöistä on pulaa.

– Asuntotuotannon suuresta määrästä johtuen myös rakennusvalvontaviranomaiset tekevät työtään poikkeuksellisen kovassa paineessa monilla paikkakunnilla, eikä heidän aikansa välttämättä riitä jatkuviin tarkastuskäynteihin keskeneräisillä työmailla, Rantanen sanoo.

Toimitusjohtaja avaa rakennustyömaiden todellisuutta muistuttamalla alihankintaketjuista.

– Rakennusprojektit ovat tänä päivänä niin tolkuttoman hajautettuja ja ketjutettuja, että työn johtaminen sekä laadun valvonta ja varmistaminen ovat todella haasteellisia kovan luokan ammattilaisellekin.

– Myös kommunikaatiohaasteet aiheuttavat paljon ongelmia. Työmailla puhutaan useita eri kieliä, ja kaikilla aliurakoitsijoiden työntekijöillä on työmaan vastaavan mestarin lisäksi omat pomonsa, joiden ohjeita heidän tulee noudattaa.

Rantasen sanoin kustannusrakenne pakottaa rakentamaan mahdollisimman nopeasti.

– Aikataulut ja budjetit eivät useinkaan anna myöten tekemisen yksityiskohtien viilaamiseen tai parhaiden mahdollisten materiaalien käyttämiseen. Meillä tehdään vauhdilla ja toivotaan, ettei mitään vikoja ja puutteita paljastuisi myöhemmin” Rantanen sanoo viitaten suomalaisen rakentamisen problematiikkaan.

Arvosana tyydyttävä

Kiinteistöliiton tuore selvitys tukee Sp-Kodin toimitusjohtajan ulostuloa. Kiinteistöliiton uudistalokyselyn mukaan rakentamisen laatu uudistaloissa saa taloyhtiöiltä kouluarvosanan 7 1/2.

Vastaajien mukaan rakennusyhtiöillä on paljon parantamisen varaa, mutta on sitä myös uusien taloyhtiöiden omistajilla ja isännöitsijöillä.

Rakennustyön tarkkailijan käyttö vaikuttaisi Kiinteistöliiton mukaan yleistyneen viime vuosina, mutta edelleen vain kolmannes vuosina 2015-2021 valmistuneista taloyhtiöistä kertoi, että yhtiö on rakennustyön aikana käyttänyt ostajien valitsemaan tarkkailijaa.

Kysely paljastaa, että rakennusaikaiset takuukorjaukset on saatu sovittua ja hoidettua 38 prosentilla vuosina 2010-2014 valmistuneissa taloyhtiöissä.

Edelleen noin puolella tämän ikäluokan yhtiöistä takuukorjausprosessit ovat kesken.

Vuosina 2015-2021 valmistuneista taloyhtiöistä vasta neljäsosalla rakennusaikaiset takuukorjaukset on sovittu ja hoidettu, kertoo keskiviikkona julkistettu kysely.

Tuoreimmat aiheesta

Asuntokauppa