Opiskelija teki Sepolle härskin tempun – asuntoa käytettiinkin vuokralaisen omaan bisnekseen

Asunto löytyy edelleen esimerkiksi suositulta Booking.com-sivustolta.Colourbox/Booking.com
Julkaistu 04.01.2018 14:04
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Porilainen Seppo Suominen koki elämänsä yllätyksen, kun hän löysi ilmoituksen opiskelijalle vuokraamastaan asunnosta kansainväliseltä sivustolta. Sivustolle kirjoitettujen arvioiden mukaan asunnossa on yöpynyt loppuvuoden aikana lukuisia ihmisiä.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Satakunnan Kansa.

Lehden mukaan Suominen sai vihiä asiasta, kun isännöitsijä tiedusteli, mitä asunnossa mahtaa tapahtua. Naapurit olivat ilmoittaneet jatkuvasti vaihtuvista ihmisistä, jotka kulkivat rappukäytävässä matkalaukkujen kanssa. Joku oli törmännyt asunnon ilmoitukseen verkossa.

Satakunnan Kansan mukaan pian selvisi, että ammattikorkeakoulussa opiskeleva mies ei ollut asunut asunnossa lainkaan. Hän on laittanut vuokrayksiön hotellivälityssivustolle 16. syyskuuta 2017. 

Asunto löytyy edelleen esimerkiksi suositulta Booking.com-sivustolta, jossa sitä tarjotaan 70 euron yöpymishintaan. Se on saanut erinomaisia arvioita sekä tähtimerkinnän "yksi suosikeistamme Porissa". 

Suomisella itsellään on kokemusta asunnonvuokraamisesta, mutta tällaista hän ei osannut odottaa. 

Ilmiö vuokranantajien tiedossa

Vuokranantajien puolella ilmiö on tuttu ja ilmoituksia vastaavanlaisesta toiminnasta tulee lisääntyvässä määrin. 

– Tuota ilmiötä on näkynyt meilläkin. Ei se vielä käsiinräjähtävä ilmiö ole, mutta kasvavassa määrin meidänkin tietoon tällaisia on tullut. Erilaiset nettipalvelut mahdollistavat tällaisen ja lisäävät kiinnostusta jälleenvuokraamisen kaltaiseen toimintaan, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Katri Koro-Kanerva kertoo MTV Uutisille.


Suomisen asunnossa majoittuneet ovat jättäneet Booking.comiin erittäin hyviä arvosteluita. Asuntoa on vuokrannut niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin matkailijat.

Jälleenvuokraus ilman asunnon omistajan lupaa on lain mukaan jo lähtökohtaisesti kielletty, mutta moni vuokranantaja kirjaa sen sopimukseen informoidakseen vuokralaista.

– Poikkeuksia kuitenkin on, ja esimerkiksi alivuokrausta ei voi kieltää sopimuksella. Silloin puhutaan siitä, että vuokrataan eteenpäin enintään puolta asunnosta. Se, että vuokralainen asuu edelleen asunnossa ja vuokraa vaikka yhtä huonetta eteenpäin Airbnb:n kautta, on edelleen sallittua.

Jos vuokralainen vuokraa koko huoneistoa eteenpäin, on väylä mikä tahansa, on se vuokranantajalle purkuperuste. 

Tapauksia on tiedossa myös Vuokraturva Oy:n toimitusjohtaja Timo Metsolalla.

– Airbnb:n alkuperäinen ideahan oli se, että vierailija nukkuu ilmapatjalla ja vuokraa vuodepaikkaa asunnossa tilapäisesti. Myös aamupala kuului kuvioon. Tähän nimi Airbnb viittaa, se on lyhenne sanoista Air bed and breakfast.

Nyt asunnon vuokraukseen liittyvät palvelut ovat yleistyneet ja muuttuneet ja tällaisia tapauksia tulee eteen yhä enemmän. Asunnonvuokraamisen pelisääntöjä päivitetään ja tähänkin asiaan on tulossa virallisia linjauksia. 

Yhden naapurin sana ei riitä

Koro-Kanervan mukaan vuokranantajan kannalta ongelmaksi voi syntyä näyttö, se, miten pystyy näyttämään toteen sen, että asuntoa on jällenvuokrattu.

– Tieto täytyy kaivaa itse ja sitä pitää olla runsaasti. Yhden naapurin sana siitä, että asunnossa ramppaa väkeä, ei todista jälleenvuokrausta. Jos vuokralaista ei näy ensinkään ja väki vaihtuu, on se toki vahva merkki siitä, että jotain on tekeillä. Nettisivustolla olevat ilmoitukset kannattaa ottaa itselleen talteen. 

Metsola muistuttaa, että taloyhtiön omat säännöt saattavat niin ikään kieltää huoneiston lyhytaikaisen vuokrauksen.  

Selkeitä pelisääntöjä tarvitaan

Hyvin tapojen mukaista on ilmoittaa kaikenlaisista vuokrausaikeistaan myös vuokranantajalle. Metsolan mukaan vuokranantajien mielipiteet edelleenvuokraamisesta vaihtelevat. Jotkut suhtautuvat asiaan ihan hyvin, ja vuokralaisen lisätulot voivat antaa varmuutta myös hänen oman vuokransa maksamiseen.

Jotkut vuokranantajat vierastavat ajatusta siitä, että vuokra-asunnossa majoittuu aivan vieras ihminen. Myös vahingonkorvaustilanteissa voi tulla ongelmia.

– Tämä on osa maailman murrosta ja markkinoiden kehittymistä. Vielä tämä ei ole mikään varsinainen ongelma, mutta se on selvästi nousussa. Nyt pitää luoda selvät ja hyvät pelisäännöt tällaisen toiminnan rajoista. 

Seppo Suomisen tilanteesta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa