Harvinainen löytö: 3000 vuotta vanhassa arkussa tekijän sormenjäljet

muinainen egypti arkku
Kuvituskuva.All Over Press
Julkaistu 23.02.2016 09:41

MTV UUTISET

Cambridge Fitzwilliam-museon tutkijat ovat löytäneet sormenjäljet 3000-vuotiaan arkun kannesta, kertoo CNN.

– Sormenjäljet ovat peräisin arkun valmistajalta, joka vahingossa kosketti arkun pintaa ennen lakan kuivumista, museon egyptologi Helen Strudwick kertoi CNN:lle.

– Löytö tehtiin jo vuonna 2005, mutta se julkistettiin vasta nyt.

Museon tiedotteessa kerrotaan löydön tuovan lisää tietoa arkkuja valmistaneista ihmisistä.

Sormenjäljet löytyivät arkun kannen sisäpinnalta, ja niiden arvellaan kuuluvan Nespawershefyt-nimiselle papille, joka tunnettiin myös nimellä Nes-Amun. Hän oli museon mukaan Egyptin Thebesissä sijainneen Amun-Re-temppelin johtava kirjuri.

Arkut ovat peräisin ajalta 1000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Arkut tutkittiin huolella muun muassa Röntgen-kuvaamalla ja ottamalla niistä tietokonekerroskuvat, jotka paljastivat lisätietoa ikivanhojen arkkujen tekotavasta.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

– Sisempi arkku on tehty lukuisista puukerroksista, ja se sisälsi osia ainakin yhdestä vanhemmasta arkusta, kertoo museon esineiden säilyttämisestä vastaava johtaja Julie Dawson.

– Todisteita uudelleenkäytöstä löytyi pitkin arkkua muun muassa sen sivujen muotoilusta sekä vanhojen reikien paikkaamisesta. Puu oli tuolloin arvokasta tavaraa. Käsityöläiset olivat taitavia hyödyntämään hieman heikompilaatuisiakin materiaaleja monimutkaisten esineiden valmistamisessa.

Arkut tulevat esiin Niilin kuolema -nimiseen näyttelyyn, joka aukeaa Fitzwilliam-museossa tänään tiistaina. Näyttely keskittyy esittelemään muinaisen Egyptin arkkuja yli 4000 vuoden ajalta.

– Arkut osoittavat taidon ja huolenpidon, jolla egyptiläiset valmistautuivat kuoleman jälkeiseen elämään, näyttelyn kuraattorina toimiva Sturdwick sanoo.

– Meille, joille kuolema on edelleen aiheena tabu, arkkujen huolellinen valmistaminen näyttää jopa järkyttävältä kuoleman esivalmistelulta. Vaikka itse asiassa kyseessä oli pakkomielle elämään ja sen jatkumisen takaamiseen kuoleman jälkeenkin.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat