Ovatko tässä maailman vanhimmat tatuoinnit? Tutkijat löysivät ihokoristeita yli 5 000 vuotta vanhoista muumioista

tatuoija käsi
Ihminen on koristellut ihoaan kautta aikojen.Shutterstock
Julkaistu 06.03.2018 15:45
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tutkijat uskovat löytäneensä maailman vanhimmat tatuoinnit kahdesta Lontoon British Museumiin säilötystä muumiosta. Tutkimustekniikan kehittymisen vuoksi uudet löydökset tehtiin vasta nyt, vaikka muumiot ovat olleet museossa tallella yli 120 vuotta. 

Tutkijat uskovat löytäneensä kahdesta Lontoon British Museumiin talletetusta muinaisesta egyptiläisestä muumiosta maailman vanhimmat tatuoinnit, kertoo tiedeuutissivusto Iflscience.com. Löydös viittaisi Journal of Archaeologial Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan siihen, että ihmiset koristelivat ihoaan Afrikassa jo 5 300 vuotta sitten, yli tuhat vuotta luultua aikaisemmin.

Kuvat näkyvät tummina tahroina kirkkaan valon alla, mutta infrapuna paljastaa ne tatuoinneiksi. Tutkijat arvelevat, että ne on tehty noella ihon verinahkakerrokseen.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Miehen olkavarteen osin päällekkäin tatuoitujen kuvien oletetaan kuvastavan villihärkää ja harjalammasta, koska kyseiset eläimet olivat suosittuja egyptiläisessä taiteessa esidynastisella aikakaudella. Eläimet symboloivat todennäköisesti voimaa ja viriiliyttä.

Naisen kehossa kulkee olkapäästä alaspäin sarjoittain S-kirjaimen muotoisia symboleita, joiden tutkijat arvelevat symboloivan asemaa, rohkeutta, suojelua ja taikavoimia. Kyseessä on varhaisin naiselta löydetty tatuointi.

Huvittavaa on se, että muumiot ovat olleet museossa jo lähes 120 vuotta ja niitä on tutkittu lukuisia kertoja.

barbary sheep

Toinen miesmuumion tatuoinneista näyttäisi kuvastavan harjalammasta.

Varhaisimmat kuvalliset löydökset

Aikaisemmin vanhimmat tatuoinnit löydettiin noin 3370–3100 ennen ajanlaskun alkua kuolleen Jäämies Ötziksi kutsutun muumion kehosta. Merkittävää on myös se, että uudet tatuointilöydöt ovat kuvia, kun Ötzin tatuoinnit olivat vain pisteitä ja viivoja.

Uusi radiohiiliajoitus vahvistaa, että kyseiset muumiot kuolivat noin 3351–3017 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ne löydettiin läheltä muinaista Gebeleinin asutusaluetta juuri ennen faaraoiden ajan alkua ja Egyptin yhdentymistä. Gebeleinin mieheksi ja naiseksi kutsutut muumiot säilyivät luonnollisesti kuivan ja kuuman aavikkohiekan vuoksi ilman balsamointia tai muita säilömismenetelmiä.

Tutkimuksen teossa mukana ollut British Museumin fyysisen antropologian kuraattori Daniel Antoine kertoo, että uudet tieteelliset tutkimustavat kuten kerroskuvaus ja radiohiiliajoitus ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia tutkia muumioita.

Lähde: Iflscience.com

* * *

Milloin kannattaa ottaa tatuointi?

12:44img

Tuoreimmat aiheesta

Tatuoinnit