Harvinainen neurologinen tila saa amerikkalaismiehen näkemään demoneja

Amerikkalaismies alkoi täysin yllättäen nähdä muiden ihmisten kasvot demonisina.

Harvinainen neurologinen tila muutti amerikkalaismiehen päivän kirjaimellisesti helvetiksi: ihmiskasvot alkoivat yllättäen muistuttaa kasvonpiirteiltään demoneja. NBC:n haastatteleman Victor Sharrahin mukaan oire alkoi marraskuussa 2020.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että heräsin demonien maailmassa. Et voi edes kuvitella, miten pelottavaa se oli, Tennesseessä asuva, 59-vuotias Sharrah kuvaa.

CNN:lle Sharrah kertoi heränneensä ja istuneensa sohvalla katselemassa televisiota. Sitten hänen kämppäkaverinsa asteli huoneeseen.

– Ihmettelin, mitä oikein näen. Sitten hänen naisystävänsä tuli huoneeseen ja hänenkin kasvonsa olivat samanlaiset, mies kuvaili.

– Yritin selittää kämppikselleni, mitä näen, ja hän ajatteli minun seonneen. Sitten menin ulos ja kaikkien ihmisten kasvot olivat vääristyneet, ja sellaisia ne ovat vieläkin. Se on kuin tuijottaisi demoneja.

Venyneet kasvonpiirteet, syviä uurteita ympäri kasvoja...

Lääkäriin mies meni vasta 2,5 vuotta myöhemmin 58-vuotiaana. Miehen tapauksesta kirjoitettiin raportti The Lancet -lehteen.

– Potilaan mukaan vääristymät, eli erittäin venyneet kasvonpiirteet, syvät uurteet otsassa, poskissa ja leuassa, olivat läsnä kaikkien hänen tapaamiensa ihmisten kasvoilla, mutta hän ei havainnut vääristymiä katsellessaan esineitä ja asioita, kuten taloja tai autoja, tutkijat kuvasivat.

Paperilla tai ruudulla kasvot kuitenkin näyttivät tavanomaisilta. Tutkijat muokkasivat kuvia Sharrahin ohjeistuksen perusteella voidakseen havaita, mitä hän näkee.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Sharrah ei kärsi harhaluuloista ja ymmärsi siis oudosta tilanteesta huolimatta, etteivät hänen läheisensä ja ystävänsä ole oikeasti demoneja. Mies myös kykeni tunnistamaan läheisensä. Sharrah kuitenkin myöntää, että pelottavat kasvot etäännyttävät häntä muista ihmisistä.

Tila ei välttämättä ole pysyä

Sharrahilla diagnosoitiin hyvin harvinainen neurologis-visuaalinen tila, prosopometamorphopsia. Tunnettua hoitoa ei ole, mutta tila ei välttämättä ole pysyvä. 

Sharrahin mukaan kasvojen liike, kuten puhuminen, lisää demonisuutta. Hän asuu lastensa ja kämppäkaverin kanssa ja näkee muiden kasvoja arjessaan, jolloin uusienkaan ihmisten kohtaaminen "demonimuodossa" ei tunnu niin pelottavalta. Syystä, jota tutkijat eivät osaa selittää, vihreä valo myös helpottaa Sharrahin oireita, ja hän käyttää vihreitä linssejä liikkuessaan ulkosalla.

Tilan tausta on mysteeri

Prosopometamorphopsian kehittymisen syy on mysteeri, mutta tutkijoiden mukaan Sharrahilla oli ollut häkämyrkytys muutamaa kuukautta ennen oireiden alkamista; lisäksi hän sai vaikean päävamman lyötyään päänsä betoniin 43-vuotiaana. Magneettitutkimuksissa havaittiin arpeumaa Sharrahin aivojen vasemmalla puolella. CNN:lle hän kertoi kärsivänsä traumaperäisestä stressihäiriöstä, joka liittyy hänen aikaansa laivastossa.

Prosopometamorphopsia saattaa olla tilana alidiagnosoitu, sillä se saatetaan niputtaa muihin mielenterveysongelmiin. On myös mahdollista, etteivät tilasta kärsivät kerro oireistaan, koska pelkäävät muiden reaktioita.

Katso myös: 6-vuotiaalle tehtiin harvinainen leikkaus: Puolet aivoista "sammutettiin"

Lähteet: Futurism, the Lancet, NBC, CNN

Lue myös:

    Uusimmat