Päätä särki, sitten lähti taju – isoäiti ei enää muistanut miestään, lapsiaan tai viimeistä 38 vuotta elämästään: "Nyt on vuosi 1980"

7:42imgMiten muistisairauden erottaa tavanomaisesta hajamielisyydestä? Katso videolta keskustelua muistisairauksista.
Julkaistu 30.01.2019 19:01

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Amerikkalainen isoäiti menetti aivan tavallisena päivänä tajuntansa ja kadotti muistoistaan viimeiset 38 vuotta. Syy muistinmenetykselle jäi epäselväksi, kertoo Daily Mail.

Kun Yhdysvaltojen Louisianassa asuva Kim Harris Denicola, 56, lähti viikoittaisesta raamatturyhmästään kohti kotia viime lokakuussa, hän ei kokenut vointiaan hyväksi.

Kimillä oli kova päänsärky, ja yhtäkkiä hänen näkönsä muuttui sameaksi. Sitten isoäiti menetti tajuntansa keskellä parkkipaikkaa.

Seuraavaksi Kim muistaa heränneensä sairaalasta. Reilu viisikymppinen nainen luuli, että oli vuosi 1980 ja hän oli vain 18-vuotias. Kimin viimeiset muistot olivat lukion viimeiseltä päivältä.

– Olin lähdössä koulusta ja suuntaamassa autolleni. Olin juuri tehnyt kokeen, koska olin valmistumassa viimeiseltä vuodeltani, Kim kuvaa Daily Mailissa.

– Hoitaja kysyi minulta: "Tiedätkö, mikä vuosi on?" Minä sanoin: "Kyllä rouva, nyt on vuosi 1980". Hän kysyi minulta, kuka [Yhdysvaltojen] presidentti oli, ja sanoin: "Ronald Reagan".


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Tunsin olevani hukassa"

Kim ei tunnistanut aviopuolisoaan Davidia, jonka kanssa hän oli ollut naimisissa 14 vuotta, eikä edes lapsiaan, Justinia, 35, Jonathania, 34, tai lapsipuoliaan Nicholasia, 23, Megania, 19, ja Matthew'ta, 19.

Isoäiti oli unohtanut myös neljä lastenlastaan, ja murtui kuullessaan, että hänen vanhempansa olivat menehtyneet vuosia aiemmin.

– Tunsin olevani hukassa. Odotin, että äitini ja isäni ilmestyisivät paikalle. Kun olet 18, niin tapahtuu, Kim muistelee.

Lisäksi myös oma peilikuva järkytti – Kim muisti näyttävänsä 18-vuotiaalta itseltään, ei 56-vuotiaalta.

Muisti ei ehkä koskaan palaudu

Kimillä diagnosoitiin transientti globaaliamnesia, täydellinen muistinmenetys. Tavallisesti muistinmenetykset ovat vain ohimeneviä, noin vuorokauden mittaisia, mutta Kimin tapauksessa lääkärit uskovat, etteivät unohdetut 40 vuotta koskaan palaudu hänen muistiinsa.

Kolmen päivän ajan tutkittiin, mikä muistinmenetyksen oli aiheuttanut. Lääkärien useat tutkimukset eivät kuitenkaan tuoneet mitään vastausta.

LUE MYÖS: Mistä kaikesta muistinmenetys voi johtua? Lue neurologin vastaus

COLOURBOX1084403Colourbox

– Kukaan ei oikeastaan halua sanoa varmasti, mitä tapahtui. Se on voinut olla pieni aivohalvaus, jota he eivät voi nähdä tai pieni, traumaattinen aivovamma. Tai se on jopa voinut olla reaktio lääkkeeseen, jota otin helpottaakseni lihaskipua edeltävänä iltana, Kim kertoo.

Uudessa elämässä on paljon opittavaa

Muistinmenetyksestä on nyt noin kolme kuukautta, ja niiden aikana aivomies David on yrittänyt palauttaa Kimin mieleen muistoja näyttämällä tälle vanhoja valokuvia ja esittelemällä perhettä ja ystäviä FaceTimen avulla.

Kimille älypuhelimissa, nykytelevisioissa ja -tietokoneissa onkin ollut paljon ihmettelemistä, sillä hän ei tietenkään muista myöskään niiden olemassaoloa. Myös Donald Trump ja Barack Obama ovat naiselle täysin tuntemattomia henkilöitä.

– On ollut todella mielenkiintoista nähdä, kuinka erilaista se [maailma] on 80-lukuun verrattuna, kuinka paljon asiat ovat muuttuneet, Kim kertoo.

LUE MYÖS: Adam heräsi muistinsa menettäneenä – oli unohtanut jopa vaimonsa

Lähteet: Daily Mail, Duodecim Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Muisti