Israel iski Rafahiin, jonne se aiemmin määräsi gazalaiset evakkoon – ainakin sata kuollut, kertoo Gazan terveysministeriö

Israelin ilmaiskut Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahin rajakaupunkiin ovat tappaneet jo noin sata ihmistä, kertoo Hamasin alainen Gazan terveysministeriö.

Rafahin ympäristössä on nykyisellään yli puolet Gazan päälle kahdesta miljoonasta asukkaasta, koska Israel on aiemmin määrännyt ihmisiä evakuoitumaan alueelle.

Hamas-hallinnon mukaan iskut ovat osuneet yli kymmeneen taloon ja kolmeen moskeijaan.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat ja muut silminnäkijät olivat kuulleet iskujen sarjan sekä nähneet savun nousevan Rafahin ylle.

Äärijärjestö Hamasia vastaan sodan julistanut Israel on viime päivinä uhannut hyökätä Rafahin alueelle, ja useat tahot ovat ilmaisseet huolensa aikeiden vuoksi.

Rafahin ympäristössä on nykyisellään yli puolet Gazan päälle kahdesta miljoonasta asukkaasta, koska Israel on aiemmin määrännyt ihmisiä evakuoitumaan alueelle. 

Israel sanoo pelastaneensa panttivankeja

Israelin asevoimat sanoi maanantaina antamassaan lausunnossa, että israelilaisjoukot olivat tehneet ennen aamunkoittoa sarjan iskuja "terrorikohteisiin" Shabouran alueella Gazan kaistan eteläosassa. Asevoimien tiedotteen mukaan iskut olivat jo päättyneet.

Sittemmin asevoimat kertoi viestipalvelu X:ssä, että Rafahissa tehdyn yöllisen operaation yhteydessä oli pelastettu kaksi israelilaista panttivankia. Pelastettujen panttivankien kerrottiin olevan hyvässä kunnossa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on aiemmin käskenyt maan asevoimia valmistelemaan maahyökkäystä Rafahiin.

Israelin asevoimien mukaan Rafahissa on runsaasti Hamasin taistelijoita ja järjestön johtoa. Netanjahu on korostanut, ettei "täydellinen voitto" Hamasista ole mahdollinen, jos Rafahiin ei hyökätä.

Hamasin sotilaallinen siipi sanoi sunnuntaina, että kaksi panttivankia oli kuollut ja kahdeksan vakavasti haavoittunut Israelin pommituksissa viime päivinä. Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt varmistamaan tietoa riippumattomista lähteistä.

Järjestöt varoittavat hyökkäyksen seurauksista

Netanjahu sanoi sunnuntaina, että Rafahin kaupunkiin Egyptin rajan tuntumaan paenneille sadoille tuhansille palestiinalaissiviileille järjestetään turvallinen poistumistie ennen kuin Israel hyökkää kaupunkiin.

Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mihin ja miten ihmiset voisivat paeta. Netanjahun mukaan Israel on valmistelemassa yksityiskohtaista suunnitelmaa.

Minkäänlaisista evakuoinneista ei ollut myöskään tiettävästi raportoitu ennen Israelin yöllisiä iskuja.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että maahyökkäys kaupunkiin, johon on paennut toista miljoonaa ihmistä, voi johtaa erittäin suuriin siviilikuolemien määriin. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se kannata hyökkäystä.

Lue myös:

    Uusimmat