Kymmeniä palestiinalaissiviilejä kuoli kahden panttivangin pelastusoperaatiossa, sanoo Hamasin alainen Gazan terveysministeriö

Israelin mukaan panttivankien vapauttamisen yhteydessä käytiin tulitaistelu, kun panttivankeja oltiin viemässä pois rakennuksesta.

Israelin pelastusoperaatiossa kahden panttivangin vapauttamiseksi kuoli tänään kymmeniä palestiinalaissiviilejä, sanoo Hamasin alainen Gazan terveysministeriö.

Terveysministeriön laskujen mukaan ainakin 67 ihmistä kuoli ja kymmeniä haavoittui, kun Israel iski Gazan eteläosaan, pelastaen kaksi äärijärjestöjen Israelista sieppaamaa siviiliä, uutisoi israelilaislehti Haaretz.

Ministeriön mukaan uhriluvun uskotaan nousevan sitä mukaa, kun pelastustyöntekijät saavat kaivettua heitä ulos taisteluiden raunioista.

Gazan terveysministeriö nosti maanantaina kokonaisuhriluvun Gazan kaistalla yli 28  300:aan, joista yli 160 ihmistä oli sen mukaan kuollut vain kuluneen vuorokauden sisällä.

Israelin armeija kertoi varhain maanantaina vapauttaneensa kaksi israelilaista panttivankia armeijan, tiedustelupalvelu Shin Betin ja poliisin yhteisoperaatiossa Rafahissa.

Armeijan mukaan kumpikin panttivanki, 60-vuotias sekä 70-vuotias mies, olivat fyysisesti hyvässä kunnossa.

Armeijan mukaan miehet siepattiin Nir Yitzhakin kibbutsilta, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta.

–  Armeija ja Shin Bet ovat työskennelleet tämän operaation parissa pitkään, ja he odottivat kunnes olosuhteet olivat oikeat sen toteuttamiseen, sanoi armeijan edustaja Daniel Hagari tiedotustilaisuudessa.

"Tapoimme runsaasti terroristeja"

Haaretz-lehden mukaan ainakin kolme vartijaa kuoli, kun pelastusoperaatioon osallistuneet joukot räjäyttivät asunnon oven auki kerrostalossa, jossa vankeja oli pidetty.

Daniel Hagarin mukaan panttivankien vapauttamisen yhteydessä käytiin tulitaistelu, kun panttivankeja oltiin viemässä pois rakennuksesta. Armeija teki myös ilmaiskuja läheisiin rakennuksiin, joista Israelin sotilaita ammuttiin.

–  Tämän operaation aikana tapettiin runsaasti terroristeja. Yksi sotilaistamme haavoittui lievästi, Hagari jatkoi.

Hamasin sotilaallinen siipi kertoi sunnuntaina, että kaksi muuta panttivankia oli kuollut ja kahdeksan vakavasti haavoittunut Israelin pommituksissa viime päivinä. Uutistoimisto AFP ei ole kyennyt varmistamaan tietoa riippumattomista lähteistä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on aiemmin käskenyt maan asevoimia valmistelemaan maahyökkäystä Rafahiin.

Israelin asevoimien mukaan Rafahissa on runsaasti Hamasin taistelijoita ja järjestön johtoa. Netanjahu on korostanut, ettei "täydellinen voitto" Hamasista ole mahdollinen, jos Rafahiin ei hyökätä.

Järjestöt varoittavat hyökkäyksen seurauksista

Netanjahu sanoi sunnuntaina, että Rafahin kaupunkiin Egyptin rajan tuntumaan paenneille sadoille tuhansille palestiinalaissiviileille järjestetään turvallinen poistumistie ennen kuin Israel hyökkää kaupunkiin.

Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mihin ja miten ihmiset voisivat paeta. Netanjahun mukaan Israel on valmistelemassa yksityiskohtaista suunnitelmaa.

Minkäänlaisista evakuoinneista ei ollut myöskään tiettävästi raportoitu ennen Israelin yöllisiä iskuja.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet, että maahyökkäys kaupunkiin, johon on paennut toista miljoonaa ihmistä, voi johtaa erittäin suuriin siviilikuolemien määriin. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se kannata hyökkäystä.

Lue myös:

    Uusimmat