HBL: Yhdysvaltalaistutkijat uskovat Pohjoismaiden auttavan Baltiaa kriisin iskiessä

sotaharjoitus
Säkylän varuskunnassa järjestettiin tammikuussa harjoitus asutuskeskustaistelualueella.Lehtikuva
Julkaistu 14.04.2016 04:59

MTV UUTISET – STT

Pohjoismaat olisivat valmiita auttamaan naapureitaan Baltiassa, mikäli Baltian maihin kohdistuisi hyökkäys, uskoo yhdysvaltalainen CNAS-tutkimuslaitos. Asiasta kertoo Hufvudstadsbladet.

Suomi, Ruotsi ja Norja osallistuivat kaksi kuukautta sitten CNAS:n järjestämään teoriaharjoitukseen, jossa simuloitiin muun muassa Venäjän hyökkäystä Baltiaan. Harjoitusseminaariin osallistui viisikymmentä puolustusasiantuntijaa Euroopasta ja Yhdysvalloista.

CNAS kutsui harjoitukseen useita osallistujia Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, koska halusi tutkia Pohjoismaiden keskinäisiä suhteita ja halukkuutta auttaa Baltiaa.

Nato- ja kumppanimaiden harjoitusta analysoineessa raportissaan ajatushautomo toteaa, että Pohjoismaat vaikuttavat valmiilta tukemaan Baltian maita kriisitilanteessa.

-Kaikki kolme maata vastasivat harjoituksen aikana nopeasti ja päättäväisesti ilma- ja merivoimilla estääkseen ja hidastaakseen Venäjän pyrkimyksiä saada alue hallintaansa. Ne tukivat baltialaisia naapureitaan tavalla, joka antaa ymmärtää, että niin tehtäisiin myös tositilanteessa, raportissa sanotaan.

Naton sisällä näkemyseroja 

Raportin mukaan harjoitus osoitti, että Nato-maiden välillä vallitsee näkemyseroja siitä, kuinka nopeasti ne olisivat valmiita auttamaan toista jäsenmaata, johon on hyökätty. Harjoituksessa Baltian maita ja Yhdysvaltain hallintoa edustavat ryhmät olivat valmiita tukitoimiin heti, kun taas Natoa edustava ryhmä halusi välttää äkkinäisiä päätöksiä. Ryhmä taipui avustuspäätökseen vasta Yhdysvaltain painostuksesta. 

-Ilman vahvaa Yhdysvaltain johtajuutta ilmeni haluttomuutta käydä toimiin, raportissa sanotaan.

Natolta, Suomelta ja Ruotsilta puuttuu vahva strategia sen varalta, että Venäjä tai jokin muu taho hyökkäisi Euroopassa, raportissa todettiin lisäksi.

Suomesta Yhdysvalloissa järjestettyyn harjoitukseen osallistuivat puolustusministeriön puolustuspolitiikkayksikön johtaja Helena Partanen, Washingtonin suurlähetystön vanhempiasiantuntija Pete Piirainen ja ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen.

Kinnusen mukaan harjoitus oli hyvä tilaisuus testata Naton ja EU:n päätöksentekokykyä.

-Tämä oli muistutus siitä, miten tärkeää on harkita tällaisia tilanteita. Mitä tiedämme toisistamme ja miten voimme varmistaa, että tällaiset tilanteet voidaan välttää, hän sanoo HBL:n haastattelussa.

1:44img

2:12img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa