Viron pääministeri Kaja Kallas kritisoi Financial Timesissa puolustusliitto Naton nykyistä puolustussuunnitelmaa Venäjän hyökkäyksen varalta.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Nykyisessä strategiassa kussakin Baltian maassa on noin tuhat ulkomaista Nato-sotilasta, joiden on tarkoitus toimia tietynlaisena ansalankana vihollisen joukoille. Maat vallattaisiin myöhemmin takaisin suuremmilla joukoilla.
Kallas sanoi lehdelle, että tämänhetkisillä suunnitelmilla esimerkiksi Viro tulisi sotatilanteessa pyyhkäistyksi pois maailmankartalta.
Lue lisää: Viron pääministeri Kallas FT:lle: Naton nykyisellä puolustussuunnitelmalla Viro pyyhkäistäisiin sodassa kartalta
MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilän mukaan Naton on tällä hetkellä erittäin vaikea puolustaa Viroa ja muita Baltian maita.
– Jos Suomesta ja Ruotsista tulisi Nato-jäseniä, puolustussuunnitelma muuttuisi oleellisesti. Saataisiin vahva pelote Pohjolaan eli kynnystä Venäjän sotilaallisille toimille nostettaisiin niin paljon, että Viro ja muut Baltian maat voisivat olla rauhassa.
Penttilä sanoo, että se tarkoittaisi Suomen kannalta sitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet vahvistaisivat Naton puolustusta ja Itämeren turvallisuutta sekä vähentäisi todennäköisyyttä, että Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimiin Baltian maita vastaan.
Penttilä sanoo, että todennäköisyys sille, että Venäjä aloittaisi sotilaalliset toimet Baltiaan ovat nykyäänkin pienet.
Viron pääministeri Kallaksen ulostulo Naton nykyisistä strategioista vaikuttaa Penttilästä kummalliselta.
– Yleensä ei ole totuttu siihen, että pääministerit kommentoivat Naton operatiivisia suunnitelmia. Mutta ymmärrettävää on, sillä kysymys on Viron kannalta eksistentiaalinen.
Poliittisesti hänen mukaansa kyse on siitä, että Viro aikoo luoda painetta Madridin huippukokouksessa, jotta itäisen Euroopan ja Baltian maiden puolustusta vahvistettaisiin pysyvillä ratkaisuilla.