HD-aika tulee, onko televisiosi valmis? Tästä tietää, että pitää hankkia uusi

Moni on huomannut viime päivinä uutisen siitä, että oma vanha televisio saattaa kohta lakata toimimasta ja edessä on siirtyminen HD-aikaan.

– HD-aikaan siirtyminen tarkoittaa, että me kaikki saadaan terävämpää, eloisampaa ja värikkäämpää kuvaa koteihin, sanoo Suvi Juurakko-Lehikoinen Traficomilta.

Traficomin tuoreimman tutkimuksen mukaan noin 120 000 antennitaloudessa ja noin 60 000 kaapelitaloudessa on edelleen laite, joka ei ole HD-sopiva. Uutta laitetta ostaessa kannattaa myös selvittää, onko taloudessa kaapeli- vai antenniverkko. 

– Se on hyvä olla tiedossa, koska halvimmat laitteet eivät tue molempia tekniikoista, mutta valtaosa televisioista tukee molempia verkkoja. Tiedon saa helposti, jos asuu taloyhtiössä, isännöitsijä sen tietää ja pystyy kertomaan. Yleissääntönä on, että kaapeli on yleisin kaupungeissa ja taajamissa ja sitten haja-asutusalueilla ollaan antenniverkon alueella, kertoo Juurakko-Lehikoinen.

Näillä vinkeillä HD-aikaan

Mikäli TV ei ole HD-yhteensopiva, edullisimmillaan sen saa HD-aikaan ostamalla digiboksin. Ensimmäiset siirtymät HD-aikaan tehdään marraskuussa, kun antenniverkon kanavapaikat vaihtuvat, tuolloin HD-kanavat siirretään kanavalistojen kärkeen, nykyisin HD-kanavat ovat löytyneet kanavapaikoilta 21 eteenpäin. Yle lopettaa ensimmäisenä niin sanotut peruslaatuiset lähetykset.

– Huhtikuun alusta 2025 Ylen sisällöt näkyvät pelkästään HD-yhteensopivilla laitteilla ja sitten kaupallisten yhtiöiden osalta muutos tapahtuu heinäkuusta alkaen ja silloin Suomessa TV-sisällöt näkyvät vain HD-yhteensopivilla laitteilla, kertoo Juurakko-Lehikoinen.

Jos HD-lähetykset näkyvät jo nyt ongelmitta, ei tiedossa ole lisäkustannuksia uuden televisiohankinnan myötä. Mikäli HD-valmius puuttuu, edessä saattaa olla ostosreissu. Televisiokaupoille voi kuitenkin lähteä melko huolettomin mielin.

– Kaikki televisiot, jotka ovat tällä hetkellä myynnissä tukevat uutta HD-siirtymää ja ovat täysin HD-valmiita, eikä niistä lyhenteistä kannata pelästyä, sanoo Noel Kaiponen, TV- ja HD-asiantuntija Gigantista.

Televisio avustaa asentamisessa

Edullisimmillaan uudet vaatimukset täyttävän pienikokoisen television saa parilla sadalla eurolla. 

– Suosituimmat 55 tuumaiset televisiot maksavat 400 eurosta ylöspäin. Ja kaikkein arvokkaimmat telkkarit menevät sinne 150 000 euroon, mutta sillä saa sitten kaiken mahdollisen, mitä televisiotekniikkaan on keksitty, eikä se ole vielä kuluttajien arkipäivää, kertoo Kaiponen.

Kun uuden laitteen tuo kotiin, se pitää vielä asentaa, siinä vaiheessa monilla voi mennä niin sanotusti sormi suuhun. Kaiponen kuitenkin lohduttaa, että uudet televisiot ovat senkin suhteen älykkäitä.

– Tärkeintä on ottaa se oma rauhallinen aika sen television asentamiseen ja seurata niitä ohjeita mitä siihen ruudulle tulee. Sillä pärjää jo todella pitkälle, sanoo Kaiponen. 

Mistä tietää selviääkö oma telkkari pian alkavaan hd-aikaan siirtymisestä? 8:37
Mistä tietää selviääkö oma telkkari pian alkavaan HD-aikaan siirtymisestä? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat