Heikki Kyöstilä on yksi Suomen seitsemästä miljardööristä – varojen taustalla yritys, jonka suurin asiakas on Yhdysvaltain armeija

1:19img
Tällainen yritys Suomen tuntemattomimman miljardöörin Heikki Kyöstilän taustalla on
Julkaistu 10.11.2022 06:03
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Nettovarallisuuden arvoon perustuvassa Forbesin miljardöörilistauksessa komeilee seitsemän suomalaisen nimi. Viidellä heistä on monelle tuttu sukunimi, Herlin tai Wihuri, ja kuudes on niin ikään säännöllisesti julkisuudessa esiintyvä St1:n toimitusjohtaja Mika Anttonen. Seitsemäs on tuntemattomampi: Heikki Kyöstilä.

Heikki Kyöstilän nimi on monille suomalaisille tuttu lähinnä veropäivästä. Viime vuonna hänen ansio- ja pääomatulonsa ylsivät lähelle 3 miljoonaa euroa eikä hän ollut kaikkein eniten tienanneiden joukossa, mutta vuosi oli poikkeus.

Viime vuotta lukuunottamatta hän on ollut 30 kovatuloisimman suomalaisen joukossa koko 2000-luvun.

Forbes ei kuitenkaan ole arvioinut Kyöstilän nettovarallisuuden arvoksi yli miljardia euroa vain hänen tulojensa vuoksi.

– Forbesin listaukset ovat teoreettisia arvostuksia, jotka liittyvät siihen, jos myisin yritykseni. Ne eivät perustu tarkkoihin laskelmiin, Kyöstilä sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Kyöstilän mainitsema yritys on Planmeca – josta hän puhuukin paljon mieluummin kuin veropäivästä tai Forbesin listauksista.

"Monella muulla on ihan samanlainen tarina"

Kyöstilä perusti hammaslääkärivälineitä valmistaman Planmecan vuonna 1971. Yrityksen ensimmäinen tuote oli hammaslääkärin työtuoli ja ensimmäiset niistä valmistuivat autotallissa Kulosaaressa.

– Kyllähän me aika tyhjästä lähdimme, mutta monella muulla on ihan samanlainen tarina, Kyöstilä toteaa.

– Mutta totta kai yritystoiminnan kasvattaminen on ollut hidasta, kun on lähtenyt tyhjästä.

Alusta asti Kyöstilä suuntasi kansainvälisille markkinoille, sillä Suomessa ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi hammaslääkäreitä, jotta liiketoiminta olisi saatu kannattavaksi vain kotimaan markkinoilla.

Vuosi 1983 oli ensimmäinen askel yrityksen kasvulle nykyisiin mittasuhteisiinsa, kun Planmeca teki kaupan, joka on edelleen alan suurin, ja myi 10 000 potilastuolia yhdysvaltalaiselle hammastarvikeliikkeelle.

Suurin yksittäinen asiakas Yhdysvaltain armeija

Heikki_Kyostila

Heikki Kyöstilä, 76, ei suunnittele eläköitymistä.

90-luvun lopulla Planmeca oli jo alansa kärjessä ja maailman suurin yksityisomisteinen hammaslääkäritarvikkeiden valmistaja.

Yritys on Kyöstilän mukaan alusta saakka investoinut paljon tuotekehitykseen ja Planmeca oli ensimmäisiä yrityksiä, jotka lähtivät digitalisoimaan hammaslääkärintyötä 90-luvulla.

– Pikkuhiljaa on kasvatettu liiketoimintaa ja kaikki raha, mikä on saatu, on investoitu, Kyöstilä summaa yrityksen historiaa.

Nykyään Planmecan suurin yksittäinen asiakas on Yhdysvaltain armeija ja Yhdysvallat yrityksen suurin markkina. Suomessakaan yritykseltä ei voi kuitenkaan välttyä, jos on tekemisissä hammaslääkäripalveluiden kanssa, eli markkinaosuus on myös kotimaassa hyvin suuri.

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna lähes 895 miljoonaa euroa ja se tulee kasvamaan edelleen: Planmeca hankki valtaosan kilpailijansa Kavo Dentalin liiketoiminnasta viime vuonna.

Planmeca on perheyhtiö, joka on Kyöstilän perheen omistuksessa. Kun yrityksellä menee näin hyvin, onko ollut kiusausta myydä?

– Kiusauksia on maailma täynnä, mutta niitä sitten vastustetaan, Kyöstilä sanoo.

"Eläköityminen ei ole tullut mieleenkään"

Planmecalla on tytäryhtiöitä, jotka keskittyvät hammaslääkärinvälineiden tukkukauppaan, ohjelmistoihin sekä hammaslääketieteen ulkopuoliseen terveysteknologiaan.

Yrityksen nimissä on perustettu myös Kyöstilän harrastuksia liippaavat Planmeca Golf Areena ja Planmeca Aviation Club.

Paitsi että Kyöstilän perhe omistaa Planmecan, Kyöstilä on myös sekä Planmecan sekä monen sen tytäryhtiön toimitusjohtaja.

Kyöstilän lapsista moni on jo töissä yrityksessä ja hän on itse jo kunnioitettavassa iässä. Eläköityminen ei kuitenkaan houkuta.

– Ei ole tullut mieleenkään, Kyöstilä sanoo.

– Näin kerran yhdysvaltalaisen keskusteluohjelman, jossa 90-vuotiaalta toimitusjohtajalta kysyttiin eläköitymisestä. Hän kertoi, että häneltä kysyttiin siitä kertaalleen, kun hän oli 70-vuotias, mutta sen jälkeen ei ole kyselty.

Lue myös: Verokuninkaaksi kruunattu mies kertoo MTV:lle: Näin "turhankin julkinen" näppäilyvirhe nosti hänet tulolistan kärkeen

Tuoreimmat aiheesta

Verot