Suomalaisten tuloja listataan yhtenä päivänä vuodessa, ja se päivä koittaa jälleen ensi tiistaina. Energia-alan yrittäjä Juha Karvinen pitää jokavuotista veropäivää erikoisena käytäntönä. Viime vuonna julkaistussa koko Suomen hyvätuloisten listassa Karvinen nousi sijalle 41.
Pyhtääläinen yrittäjä, Nanea Oy:n toimitusjohtaja Juha Karvinen oli vuonna 2018 Kymenlaakson kovatuloisin. Kolmisenkymmentä vuotta yrittäjänä toiminut mies oli tehnyt yrityskaupat, jotka nostivat hänet sinä vuonna Suomen 50 eniten tienaavan listaan. Hän ansaitsi pääomatuloja noin 6,7 miljoonaa euroa.
– Kyllä, se oli ihan kohtalainen määrä rahaa, Karvinen toteaa tyynesti ihmettelyyn miljoonista.
Läpi haastattelun hänen kommenteistaan paistaa maanläheinen, suorastaan vaatimaton suhtautuminen rahaan. Hän ihmettelee sitä, että nousi vuoden 2019 veropäivänä Top 50 -listaan.
– Yllättävän korkealle pääsi noin pienillä tuloilla. Tässä maassa tehdään kuitenkin paljon isompiakin kauppoja.
Hän uskoo sijoittuvansa tänäkin veropäivänä jonkinlaiselle sijalle, mutta ei yhtä korkealle kuin viime vuonna.
– Yrityskaupasta hinta tuli kahdessa osassa. Piakkoin julkaistavaan verotukseen siitä tuli vielä hiukan lisää. Varmaan olen listoilla tänäkin vuonna, mutta tuskin kovin korkealla Kymenlaaksossa, Karvinen pohtii.
Lue myös: Salauspyyntöjä satelee – suurituloiset piilottavat verotietojaan nyt urakalla
Kateutta ei ole ilmennyt
Veropäivän yhteydessä puhutaan aina myös muiden varakkuuden aiheuttamasta kateudesta. Viime syksynä Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola sanoi MTV Uutisille veropäivän olevan monelle rikkaalle vuoden raskain päivä.
– Suomi on ollut sen verran tasa-arvoinen yhteiskunta, että varakkaat eivät halua tuoda omaa varallisuuttaan esiin. Pröystäily on pahin mahdollinen asia, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa voi tehdä, Kantola arvioi.
Karvinen puhuu kuitenkin mielellään ja suoraan ilman häpeilyä.
– Miksi häpeäisin. Ne ovat rehellisellä työllä ansaittuja rahoja.
Juha Karvinen kutsuu veropäivän listauksia juorukalenteriksi. Kateutta hän ei ole kuitenkaan huomannut.
– Yllättävän neutraalisti ihmiset ovat suhtautuneet.
Marraskuun veropäivää Karvinen pitää erikoisena käytäntönä. Useimmissa maissa yksityishenkilöiden verotiedot ovat salaisia tai niitä on hyvin vaikea saada.
–En tiedä, mitä hyötyä siitä on, että tiedot ovat Suomessa julkisia. Yksi perustelu on, että meillä on niin avoin yhteiskunta, että tulotkin kerrotaan avoimesti. Varmasti joissakin työpaikoissa herättää närää, että joku tienaa enemmän samantyyppisestä tehtävästä.
Lue myös: Näin selvität kenen tahansa verotiedot
Ura energia-alalla
Miljonääriksi Karvista alettiin kutsua Pyhtäällä jo vuoden 2008 verotietojen julkistamisen jälkeen. Hän oli silloinkin tehnyt yrityskaupat.
– Todellisuudessa en ollut miljonääri, mutta rahaa tuli sen verran, että olin juorukalenterissa hyvällä positiolla.
Karvinen on tehnyt uransa yrittäjänä energia-alalla. Vuonna 1990 hän perusti teollisuuden energiansäästöön keskittyneen yhtiön Ecopump Oy:n, joka fuusioitiin Karvisen yhtiökumppaneineen omistamaan toiseen yhtiöön, Runtech Systemsiin, vuonna 2008. Juuri tämän yhtiön myymisen myötä Karvisesta tuli miljonääri vuonna 2018.
– Silloin ostin sähköauton, kun olen tämmöinen energiansäästäjä. Siitä naapurit huomasivat, että olen vaurastanut hiukan enemmän.
Karvinen asuu vaimoineen yhä samassa, 1990-luvulla rakennetussa talossa Pyhtäällä. Kesämökkikin oli ehditty rakentaa ennen miljoonatuloja.
– Pyhtäällä asuvat tutut ovat nähneet, että olen samanlainen jamppa kuin ennenkin, eikä rahankäyttöni ole muuttunut.
Konkreettisten esineiden ja asioiden ostamisen sijaan Karvinen on sijoittanut rahojaan.
– Olen sijoittanut rahaa kiinteistöihin ja rahastoihin. Jonkin verran olen sijoittanut myös pörssiin. Olen myös sijoittanut energiatehokkuutta kehittäviin start up -yhtiöihin.
Konkurssi ollut lähellä
Yrittäjänä Karvinen elänyt myös ajan, jolloin perhe tuli toimeen pelkästään opettajavaimon palkalla. Ensimmäisen yrityksensä hän perusti 1990-luvun alussa.
– Silloin Suomessa oli vielä hyvä tilanne, mutta sitten tuli lama. Meitä oli kaksi miestä firmassa: toinen lähti kortistoon, ja minä sinnittelin firman kanssa. Oli pari todella huonoa vuotta. Onneksi vaimo oli opettaja, ja tulimme jotenkuten toimeen hänen palkallaan.
Sen jälkeen yhtiön tuotekehitys tuotti tulosta, ja myynti lähti nousuun. 1990-luvun lopulla yhtiöllä meni jo hyvin. Mutta 2000-luvulla paperiteollisuuteen iskenyt kriisi aiheutti jälleen töyssyjä myös Karvisen paperialalla toimineen yhtiön bisneksiin.
– 2003–2004 meillä oli todella heikko hetki. Oli lähellä, ettei menty nurin.
Kahdesta eri yhtiöstä fuusioituneella firmalla alkoi kuitenkin taas mennä melko mukavasti – kunnes vuosina 2007–2009 maailmaa koetteli finanssikriisi.
– Finanssikriisin takia jouduimme irtisanomaan neljäsosan yhtiön työntekijöistä. Minä olin toinen pääomistaja. Jouduimme toisen omistajan kanssa panttaamaan omaisuutta ja laittamaan velkapapereihin nimiä, että saatiin firmalle rahaa.
Karvinen sanoo irtisanomisen olleen yrittäjäuransa raskain kokemus.
– Se oli todella inhottavaa – antaa potkuja tutuille ihmisille, hän huokaa.
– Mutta se oli tilanne, jolle ei voinut mitään. Kauppa romahti kerta kaikkiaan ja rahavirrat hyytyivät. Se ei tosiaankaan ollut työntekijöiden syy, mutta ei kyllä meidänkään, että niin kävi.
"En saa kiksejä hankinnoista"
Vuodesta 2019 Karvinen on keskittynyt vuonna 2006 perustamansa Nanea oy:n kehittämiseen. Hän toimii kiinteistöjen lämpöjärjestelmien parantamiseen keskittyvän yhtiön toimitusjohtajana.
Päällä oleva koronakriisi ei ole Karvisesta yhtä paha kuin esimerkiksi 90-luvun lama tai vuoden 2008 finanssikriisi.
– Koronakriisi on siinä mielessä parempi yritykselle, että korot ovat matalalla. Pankit, valtio ja verottaja ovat pitkämielisiä yrityksiä kohtaan.
Lue myös: Onko kovatuloinen kitupiikki vai armoton tuhlari? "Säästäminen on osa luonnetta, ei varallisuutta"
Raskaista ajoista Karvinen sanoo selvinneensä henkisesti kunnossa urheilun avulla.
– Olen innokas urheilumies ja muun muassa melon, ajan maastopyörällä ja käyn salilla. Minun kohdallani urheilu on auttanut, että fiilis on ollut hyvä ja olen jaksanut paremmin.
Miljonääriksi tulo ei puolestaan ole olennaisesti huonontanut sen kummemmin kuin parantanutkaan Karvisen hyvinvointia.
– Olin melko varakas ennen miljooniakin, joten minun kohdallani se ei kovin paljon elämää muuttanut. Mitään kiksejä en ostelemisesta tai hankinnoista ole saanut koskaan.
MTV Uutiset seuraa veropäivää tiistaina 3. marraskuuta. Uutisointi alkaa jo varhain aamulla MTV3-kanavan Uutisaamussa, mtvuutiset.fi:ssä sekä MTV Uutiset Livessä. Kaikki verouutiset löydät täältä.