Heikkoa tai erittäin heikkoa: Lähiasukkaat eivät saaneet riittävästi tietoa Olkiluodon ydinvoimalan häiriöstä ja sen vakavuudesta, paljastaa kysely

Verkkokyselyyn vastasi yli 3 500 ihmistä eri puolilta Suomea. Huolestuneisuutta tapahtuman aikana kertoi tunteneensa kolmasosa vastaajista.

Häiriötilanneviestintä Olkiluodon ydinvoimalassa joulukuussa tapahtuneesta häiriöstä ei tavoittanut lähialueen asukkaita tyydyttävästi, selviää Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) tekemästä kansalaiskyselystä.

Olkiluodon voimala sijaitsee Eurajoella Satakunnassa. Voimalan lähialueen vastaajista puolet piti viestintää heikkona tai erittäin heikkona. Kaikista kyselyyn vastanneista viestinnän arvioi huonoksi reilu kolmannes.

Verkkokyselyyn vastasi yli 3  500 ihmistä ympäri Suomea. Viidesosa vastanneista oli lähialueen asukkaita.

Häiriöstä kerrottiin julkisuuteen noin tunnin kuluttua tapahtuneesta. Poikkeuksellinen häiriö aiheutti valtakunnallisen hälytyksen, mutta ei haittaa ihmisille tai ympäristölle.

–  Viestinnällisesti tilanne oli todennäköisesti haastava, koska vaaratiedottamiselle ei ollut aihetta, mutta kansalaiset ympäri Suomea ja erityisesti lähialueilla kokivat, että heidän olisi tullut saada tietoa huomattavasti nopeammin ja kattavammin esimerkiksi tekstiviestillä, sanoo SPEKin tutkija Heikki Laurikainen tiedotteessa.

Tilannetietoa ja ohjeistusta kaivattiin

Kyselyyn vastanneet olisivat toivoneet tietoa esimerkiksi tapahtuman turvallisuusriskeistä. Tietoa kaivattiin muun muassa ympäristön säteilytasosta sekä häiriön mahdollisista seurauksista.

Myös suojautumis- ja varautumistoimista haluttiin tietoa. Noin kolmannes kaikista vastaajista kertoi tunteneensa huolestuneisuutta tapahtuman aikana.

Yli puolet kyselyyn vastanneista sai tapahtumista ensitiedon mediasta. Jopa 60 prosenttia piti mediaa tärkeimpänä tietolähteenään. Osa vastaajista katsoi kuitenkin, että tilannetietoa olisi pitänyt saada muutenkin kuin omatoimisesta uutisten seuraamisesta.

Olkiluodon voimalaitos pysähtyi joulukuun puolivälissä höyrylinjassa ilmenneen säteilypiikin vuoksi. Säteilypiikin syy oli liian kuuman veden joutuminen reaktorin puhdistusjärjestelmän suodattimille huoltotöiden aikana.

Voimalan turvallisuusjärjestelmät toimivat tilanteessa suunnitellusti.

STUK arvioi tapahtuman kuuluvan kansainvälisessä ydintapahtumien arviointijärjestelmässä luokkaan nolla seitsenportaisella asteikolla.

Lue myös:

    Uusimmat