Helena Petäistön kolumni: Helsinkiin on saapumassa politiikan valovoimaisin pariskunta

1:02img
Julkaistu 25.08.2018 10:54

MTV UUTISET

Kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron julisti Davosin talousfoorumissa viime helmikuussa, että ”France is back”, häntä kuunneltiin kiinnostuneena. Mutta päivää aiemmin hän oli pannut vieläkin paremmaksi: 140 suuryrityksen pääjohtajaa teki ennen Davosia ”välilaskun” Versailles'n linnaan ja sitoutui satojen miljoonien investointeihin Ranskaan Louis XVI:n rakentaman palatsin loisteliaiden kattofreskojen alla.

Video yllä: Macronin valitsema kohteliaisuus Australian pääministerin vaimosta puhutti keväällä.

Isäntänä ja innoittajana oli tämän päivän Aurinkokuningas, jonka kanssa suurimmat investoijat saivat kunnian keskustella kahdenkesken. Kutsut tilaisuuteen olivat saapuneet planeetan kiireisimpien pääjohtajien työpöydille vasta joulukuussa, eikä kukaan heistä ollut kuvitellutkaan, etteikö kutsu ollut tarkoitettu vuoden 2019 helmikuulle.

Nikottelua ei kuitenkaan kestänyt kauan, vaan kaikki tarttuivat täkyyn - jos ei muuta, niin silkkaa uteliaisuuttaan.

Sellainen on tämän hetken läntisten demokratioiden nuorin valtionpäämies; rohkea, briljantti ja energinen. Macron on päättänyt jäädä historiaan Ranskan uudistajana ja toteuttaa päämääräänsä niin väsymättömällä tarmolla ja päättäväisyydellä, että koko Elysée-palatsi on aivan näännyksissä.

Hän tekee töitä joka päivä aamukolmeen, nukkuu neljä tuntia vuorokaudessa ja piiskaa myös ministereitään uudistusten toteuttamiseen sellaista tahtia, että monet heistä ovat uupumuksen partaalla.

Runsaan vuoden sisällä hän on uudistanut vanhakantaisen ja hidassoutuisen Ranskan rakenteita jo enemmän kuin edeltäjänsä yhteensä; myllertänyt taloutta tukahduttaneita työvoimalakeja, uudistanut yritysverotusta, ammattikoulutusta, työttömyysvakuutuksia, koululaitosta esikoulusta yliopistoihin ja hiilipäästöverotusta.

Jopa muutosvastarinnan totemi, Ranskan rautatieläiset, on joutunut taipumaan niin, että että ne pystyvät vastaamaan EU:n määräämän vapaan kilpailun vaatimuksiin, sekä vähentämään 120'000 henkeä maan massiivisesta virkamieskunnasta.

Viime keväänä Ranska sai jopa budjettivajeensa vihdoin viimein EU:n rahaliitossa sovitun kolmen prosentin raameihin bruttokansantuotteesta; saavutus, johon kukaan Brysselissä ei ollut uskonut enää vuosikausiin.

Viime viikolla kahden viikon lomaltaan presidentin kesäasunnolla Breganconin puolustuslinnasta Välimeren rannalta palannut Macronin teki tiettäväksi, ettei uudistustahti hidastu. Edessä on rankka syksy.

Putkeen on saatava työttömyysvakuutusrukkaus, eläkeuudistus ja yritysten kilpailukyvyn parantaminen, kaikki suuria ja tärkeitä uudistuksia, joita Macronin edeltäjät eivät ole koskaan saaneet alkua pidemmälle.

Macronin ansiosta Ranska, josta viime vuosikymmeninä ei ole enää edes odotettu mitään hyviä uutisia, nousi viime vuonna maailman ”soft power” -listan ykköseksi ja sai Pariisiin vuoden 2024 olympialaiset. Macron kävi myös hakemassa itselleen korkeimman eurooppalaiselle annettavan kunnianosoituksen, Kaarle Suuri -palkinnon.

Huippuälykäs, briljantti ja rohkea monilahjakkuus, kolmen korkeakoulun kasvatti, jolla investointipankkiirin ura on jo takana, ja kaiken kukkuraksi myös taitava pianisti ja näyttelijä; siinä aineksia johtajalle, jollaisia putkahtaa esiin korkeintaan 20 vuoden välein.

Macron pyrkii myös Euroopan Unionin uudistamiseen, on ottanut johtajuutta ilmastoasioissa ja sukkuloi hengästyttävällä innolla planeetanlaajuisesti. Presidentti Trumpille Macron on ainoa eurooppalainen johtaja, jota hän suostuu kuuntelemaan, joskaan ei sentään tottelemaan.

Mikä on Macronin karisman salaisuus? Mikä on tehnyt Macronista sen, mitä hän tänä päivänä on? Varhaiskypsän ja tiedonhaluisen lapsen opastajaksi osui tarkkasilmäinen isoäiti, opettaja, joka havaitsi npeasti pojan lahjakkuuden ja puski siihen kaiken tarmonsa ja taitonsa.

Vielä tasavallan presidenttinäkin Macron tunnustaa edesmenneen isoäitinsä ratkaisevan merkityksen hänen tiedonjanonsa, rohkeutensa ja ahkeruutensa herättäjänä.

Mutta isoäiti ei ole suinkaan ainoa nainen Macronin taustalla. Hänen ainutlaatuinen rakkaustarinansa nykyisen vaimonsa, 24 vuotta vanhemman Brigitten kanssa on herättänyt yhtä paljon huomiota kuin Brigitten säihkysääret, joista Chanelin pääsuunnittelija Karl Lagerfeldt on sanonut, että ne ovat Ranskan kauneimmat.

Helsinkiin saapuu siis ensi viikolla tämän hetken kansainvälisen politiikan valovoimaisin pariskunta hetkellä, jolloin Eurooppa epäröi ja koko maailma natisee liitoksissaan. Nyt jos koskaan tarvitaan Macronin kaltaista tarmokasta ja karismaattista johtajaa.  

Kirjoittaja Helena Petäistö on pitkän linjan toimittaja, tietokirjailija ja Ranskan asiantuntija. 

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet