Jotkut nauttivat helteistä täysin rinnoin, mutta varsinkin ikäihmisille kuumuus voi aiheuttaa vakavan terveysriskin. Vuodessa helteiden vuoksi kuolee Suomessa jopa 200–400 ihmistä.
Ihmiset kestävät lämpöä eri tavoin, mutta yleisesti voidaan sanoa, että vanhukset kestävät lämpöä huonommin kuin nuoret.
Tähän löytyy selvä syy.
– Mitä vanhemmaksi tulemme, sitä enemmän elimistössämme on rasvaa, jolloin vesiprosentti on pienempi. Elimistön reservit ovat heikommat ja ihmiset ovat hauraampia, selittää Helsingin Suursuon sairaalan ylilääkäri Jaana Saarenheimo.
Myös jo olemassa olevat sairaudet voivat pahentua helteen myötä. Tällaisia ovat muun muassa sydän-, verisuoni- ja keuhkosairaudet.
Perussairauksiin käytettävät lääkkeet voivat myös lisätä riskiä.
– Usein käy niin, että mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän sinulla on lääkkeitä. Lääkkeetkin vaikuttavat tähän, Saarenheimo kertoo.
Esimerkiksi voidaan ottaa niin kutsutut diureetit eli nesteenpoistajat. Lääkettä ei pidä jättää ottamatta helteellä, mutta lääkärin kanssa voidaan yhdessä keskustella siitä, onko lääkelistaan tarpeen tehdä muutoksia.
Hoitoon ohjaaminen tärkeää
Omaisten rooli monesti korostuu ikäihmisen elämässä. Silloin on tärkeää, että tarkkaillaan mahdollisia helteen aiheuttamia haittoja ja tarvittaessa osataan ohjata hoitoon.
Tyypillisiä helteen aiheuttamia oireita on lukuisia.
– Poikkeava väsymys, usein verenpaine laskee, pyörryttäminen, olo on tavallista voipuneempi, päätä voi särkeä ja näläntunne saattaa kadota.
Mistä sitten tunnistaa sen, että kyseessä on terveyttä uhkaava tila, eikä helteestä johtuva epämukavuus.
– Se on yksilöllistä. Alkuun voi kokeilla omia viilennyskeinoja, mutta jos tajunnantasossa on muutoksia eikä pysy pystyssä, on syytä hakeutua hoitoon.
Joka vuosi vanhuksia kuolee helteen vuoksi
Lämmön aiheuttamiin terveysongelmiin on syytä suhtautua vakavasti. Eri tilastotiedot kertovat, että kuolleisuus nousee lämpötilan noustessa.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lämpötilan kohotessa yli optimilämpötilan, joka on 24 astetta, kuolleisuus voi kasvaa jopa 2–4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti.
Tämän on nähnyt myös Saarenheimo työssään.
– Voi käydä huonosti. Onneksi meillä on kuitenkin tällaisia tilanteita vähän. Jos kuivuu, silloin munuaisille ei riitä verenkiertoa ja munuaiset voivat kärsiä, Saarenheimo kertoo esimerkkinä.
Millä tavalla voi helpottaa vanhusten oloa helteellä ja millä tavalla terveydenhuollossa on varauduttu pitkään helleaaltoon? Katso ylilääkärin vinkit yllä olevalta videolta.