Sulattaako helle aivot? Lääkäri kertoo, miten kuumuus todella vaikuttaa päänuppiin

Sääkartat hehkuvat punaisina ja hellerajat paukkuvat. Uutisaamussa selvitettiin miten helteet vaikuttavat ihmisten elimistöön.

Monelle suomalaiselle on tullut viime aikojen pitkittyneiden helteiden myötä tunne siitä, ettei ajatus tahdo helteellä oikein kulkea. Mieli takkuaa ja tekeminen sakkaa. Keskimäärin ihmisten aivot sietävät kuitenkin hyvin kuumaa ilmaa.

– Elimistö pyrkii ylläpitämään lämpötasapainoa. Aivot ovat kallon sisällä varsin hyvin eristettynä, kertoo neurologian erikoislääkäri Marjaana Tiainen Uutisaamussa.

Aivojen lämpötila on riippuvainen verenkierron lämpötilasta. Tätä säädellään esimerkiksi hikoilemalla. Jos ihmisellä on esimerkiksi sydänsairaus, ei lämmön säätely toimi yhtä hyvin. Myös kova urheilusuoritus voi nostaa kehon lämpötilaa.

Mitä auringonpistos tarkoittaa ja kuinka se vaikuttaa nuppiin? Katso vastaus yllä olevalta videolta.

Vaarana lämpöhalvaus

Jos käy niin, että elimistö pääsee kuumenemaan liikaa, ihminen saattaa pahimmillaan saada lämpöhalvauksen, joka voi olla henkeä uhkaava tila. Silloin saatetaan tarvita tehohoidon kaltaista hoitoa.

– Silloin elimistön lämpötila nousee pahimmillaan yli 40 asteeseen ja tämä on sitten aivojen kannalta jo erittäin vahingollista, Tiainen kertoo.

Kun ihmisen kehon lämpötila ylittää 40,5 astetta on tajunnantaso jo selkeästi laskenut.

– Ensimmäiset oireet tulevat hermoston puolelta, jolloin on sekavuutta, käytöksen muutosta, lisääntynyttä ärtyvyyttä, pahoinvointia, oksentelua, tajunnantason laskua ja pahimmillaan kouristelua, Tiainen luettelee.

Ensihoidossa tärkeää on hyvin nopea ulkoinen viilennys.

Janon tunne voi heiketä helteillä

Helteillä on selvää, että nesteytyksen täytyy olla kunnossa. Jos on ongelmia muistaa juoda tarpeeksi vettä, voi laittaa vaikka puhelimeen muistutuksia huomauttamaan tasaisin väliajoin juomatauoista.

– Erityisesti ikääntyneillä ihmisillä janon tunne ja nälän tunne heikkenee. Näin ollen, se ei ole riittävä merkki vain odottaa sitä janon tunnetta, Tiainen kertoo.

On hyvä huomioida, että kahvi, tee ja alkoholi lisäävät virtsan eritystä. Ne eivät siis ole nesteytyksen kannalta optimaalisia. Tiainen suositteleekin suosimaan helteillä kivennäisvesiä.

Pidä kiinni suolatasapainosta

Suolatasapainon ylläpitäminen on myös tärkeää kuumilla säillä. Kun ihminen hikoilee, suolan määrä vähenee kehossa. Runsas juominen voi myös vaikuttaa suolatasapainoon negatiivisesti.

Jos suolan määrä laskee elimistössä liian alas, häiritsee se solujen nestetasapainoa.

– Siihen liittyy sekavuutta, tasapainovaikeuksia ja kouristuksia, Tiainen kertoo.

Sen takia veden juominen ei riitä, vaan myös riittävästä suolan saannista on hyvä pitää kiinni helteillä.

Katso helteiden vaikutuksia aivoille koskeva haastattelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat